Numizmatika

A Jósa András Múzeum numizmatikai gyűjteménye több, mint 50.000 darab éremből áll. A gyűjteményt még a múzeumalapító Jósa András alapozta meg. Az igazi felfutás azonban Kiss Lajos igazgatósága idején, illetve az 1960-as évektől figyelhető meg.

Kiss Lajos nagy figyelmet szentelt az éremanyag gyarapításának, ekkor került a gyűjteménybe az ókori kollekció jelentős része, mind magánadomány révén. Az anyag egészen a kr.e IV. századtól tartalmaz érmeket, amelyben görög, egyiptomi és karthágói veretek is megtalálhatók. Adomány révén állt össze a római anyag is, annak császárkori főleg bronz (sestertiusok, dupondiusok, asok) és dénár gyűjteménye.

Az 1960-as évektől aztán több olyan hatalmas lelet is bekerült a Jósa András Múzeumba, amelyek igen fontos lenyomatai a 16-17. század megyei pénzforgalmának. A Nyíribroinyból előkerült több leelt, a Nyírtelekről bejött dénárleelt, az ecsedi Árpád-kori pénlelet egyenként több ezer darab éremmel gyarapította a numizmatikai gyűjteményt.

Az 1990-es évek közepétől aztán újabb leletek kerültek be a múzeumba. Ezek közül kiemelkedik az országos hírű újfehértói aranyéremkincs, a több, mint 4000 darabos kisvarsányi lelet, illetve a Rakamaz  mellett talált római köztársaság-kori dénárlelet.

 

Ulrich Attila
történész, osztályvezető