KOKÁRDÁS ÚTI PASSZUS 1-2-3 PAKK, AZ 1848-1849. FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC EMLÉKÉRE

Kedves Pedagógusok!

 

Híre jött a forradalomnak!”

 

Ünnepváró foglalkozás sorozatunkon vitaindító szituációs játékokkal, válaszút előtt álló, döntéseket meghozó fiktív magánlevélírással, „élő” történetmeséléssel, várostörténeti sétával, online játékos feladatokkal fűszerezett egyéni-, csoportos-, projekt- és kutatófeladatokkal várjuk az általános iskola 5-8 osztályokat.

 

 

A Kokárdás Úti Passzus 1-2-3. pakkjaiban Nándor, a Württemberg huszár, gazdagon illusztrálva meséli el az 1848-1849. forradalom és szabadságharc históriáját, „Mártzius idusától” az aradi vértanúk tragédiájáig. Felidézi hős honvédőink sorsdöntő csatákban vívott krónikáit, s eme csatákban csiszolódott szabolcsi 48. honvédzászlóalj félelmet nem ismerő bátorságának történetét, szent zászlajának históriáját. Regél a hírhedt-híres betyárokról, valamint azokról a lelkes honleányokról, kiket a nemzeti lelkesedés magával ragadott, ekképpen jelentős szerepet játszottak a forradalom és szabadságharc idején. Megemlékezik a szabadságharc hadjáratainak döntő ütközeteiről, a fegyverletételt megelőző dilemmákról, a kegyetlen megtorlást elszenvedő aradi vértanúkról, a nemzeti gyászról, s a már-már elfeledett túlélő hősökről, akik „nem engedtek negyvennyolcból”. Néhol lebilincselő, avagy felemelő történetek, olykor bús-bánatos, sőt fájdalmasan szomorú, ám ez is mind a mi szabadságharcunk.

 

Elbeszélését több helyen megfűszerezi versekkel, anekdotákkal, adomákkal, huszár indulókkal, érdekességekkel, huncutságokkal, „élő” történetmeséléssel, online játékokkal, videókkal, gondolatébresztő kérdésekkel, melyeket – mint oktatási segédanyag -, szeretettel ajánlunk a felső tagozatos és a középiskolás történelem tananyag kiegészítéseként.

 

1. pakk: „Meddig alszol még hazám?”

2. pakk: „Síkra magyarok!”

3. pakk: Szabadság lett a szabadság?

 

Ha bármilyen kérdése merülne fel, írjon üzenetet nekünk a muzped.josamuzeum@gmail.com email címre, s mi örömmel válaszolunk.

 

Tartalmas, szórakoztató portyázást kívánunk a diákoknak! 

Román Ágnes múzeumpedagógus