Beporzók napja

2021. március 6.

 

A beporzók ügyét támogató mozgalom egy „többszólamú” összefogás eredménye, mely 2018-ban kelt életre.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület valamint Az ELTE Természettudományi Kara tudománykommunikáció a természettudományban mesterfokú képzésének egy oktatója és egy hallgatója kezdeményezésére indult el a beporzók ügyét támogató mozgalom.

Az iparosodott mezőgazdaság, nagyüzemi termelés, globális felmelegedés valamint a klímaváltozás vezetett odáig, hogy napjainkra a beporzók létszáma drámaian lecsökkent. Kiemelten fontosnak tarjuk a környezeti nevelés szerepét az óvodáskortól egészen a szenior korosztályig.

A Beporzók Napján a beporzást végző rovarok fontosságára irányítja a fókuszt számos civil szervezet és múzeum, köztük a Jósa András Múzeum is. Hazánkban ezen a napon elsősorban a rovarok kapják a főszerepet. A világon azonban sok madár, denevér végzi ezt a fontos feladatot, így rájuk is gondolnunk kell ezen a napon.

Mentsük meg őket,mert ők is megmentenek bennünket! 

Kedves Barátom !

Virágporos barangolásra invitálunk téged a nagyvilág 6 népszerű vagy kevésbé ismert beporzójához, hogy közelebbről megismerhesd őket.

Bemutatkozik a ZENGŐLÉGY, a DENEVÉR, a KOLIBRI, a KACSAFARKÚ SZENDER, a DÍSZES DARÁZSCINCÉR és a MÉH.

Naná, hogy a méhecskék sem maradnak ki, hiszen mégis csak ők végzik a munka dandárját, és készítik számunkra a fenséges, zamatos mézet.

Sajnos az elmúlt években méhek tömege tűnt el a Föld színéről, ráadásul ahol megfogyatkoztak az egyéb vadon élő beporzók is, ott bizony a terméshozam lényegesen kisebb lett. Minden érzékszervünk azt diktálja, hogy figyeljünk és ügyeljünk a beporzókra, mert nélkülük elképzelhetetlen emberhez méltó életünk a Földön.

Készen állsz a vándorútra?