Látogatói információk

Belépőjegyek

Az intézményről

Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézménye az 1868. december 1-jén életre hívott, s 1918 őszétől az alapító Jósa András nevét viselő megyei hatókörű városi múzeum. A nyíregyházi megyei múzeum európai hírű régészeti gyűjteményét Jósa András (1834-1918), Szabolcs vármegye egykori tisztifőorvosa alapozta meg. Lelkes munkája eredményeként hamarosan országosan is ismert lett a múzeum bronzkori és honfoglalás kori leletanyaga.

Gyűjtemények

A nyíregyházi Jósa András Múzeum máig legnagyobb és legfontosabb gyűjteménye a régészeti. Köszönhető ez a múzeumalapító Jósa András érdeklődésének. Az ő célja kezdettől fogva az volt, hogy a megye földjében rejtőző emlékek méltó helyen kerüljenek megőrzésre. Szinte szimbolikus értékűnek is tekinthetjük, hogy a múzeumi gyűjtemény első darabjai is régészeti tárgyak, az 1868 novemberében megásott egyik geszterédi halomsír római kori leletei. A régészeti gyűjtemény fontosságát pedig az a tény vetíti előre, hogy ezeket a tárgyakat rögvest bemutatják a frissen induló Archaeológiai Értesítő (az egyik legfontosabb magyar régészeti folyóirat) első számában.

Szakkönyvtár

Alapvetően történelmi profilú könyvtárunk minden olvasó előtt nyitva áll, aki Magyarország, illetve megyénk régészete, története, művészete, irodalma és kultúrája iránt érdeklődik. Előzetes bejelentkezés és regisztráció után szolgáltatásainkkal igyekszünk kielégíteni mind a hallgatók, mind a laikus olvasók, mind az amatőr helytörténészek, mind a kutatók igényeit.

Adattár

Az elnevezés az itt őrzött iratok összességére utal, illetve arra, hogy az Adattár különböző gyűjteményei számos olyan dokumentumot őriznek, amelyek a múzeumi tudományos tevékenység alapját képezik.

Az adattár számos fontos információval várja a régészeket, történészeket, néprajzosokat, tudományos és amatőr kutatókat.

Figyelmébe ajánljuk

Szolgáltatások

Munkatársak

Projektek és pályázat