Ófehértó

Ófehértó

KOPONYA AZ ÓFEHÉRTÓI ISKOLA UDVARÁN

Akik június 24-én Ófehértón az iskola tájékán megfordultak, azokat lázba hozta a szokatlan kép, mely fogadta őket. Négy ingujjra vetkőzött ember a focipályához vezető vízvezeték árkánál nagy gödröket ásott. Az odakíváncsiskodók meghökkentek a látványtól, hiszen a két gödörben egy-egy emberi csontvázat láttak. Kik ők és hogyan kerültek ide? – merült fel mindenkiben a kérdés.

Előző napon a vízvezeték árkának ásásakor bukkantak a munkások egy edényre és egy koponyára. Értesítették a Polgármesteri Hivatalt, a rendőrséget, majd a nyírbátori múzeumot. A hír gyorsan eljutott a régészekhez is.

Az edény beszédes tanúja készítési korának. A szakemberek rögtön megállapították, hogy az mintegy 1500 esztendős. Abból az időszakból származik, amikor a rettegett sztyeppei hunok betörtek a Kárpát-medencébe. E vészterhes időszak leletei meglehetősen ritkán kerülnek elő. Msot talán egy ebből a korszakból származó temetőre bukkannak – ebben reménykedtek a nyíregyházi Jósa András Múzeum régészei.

Sikerrel is jártak, meg nem is. Az edényhez tartozó további leletekre nem bukkantak, ott volt viszont két sír. Az egyiket talán akkoriban ásták, amikor az edény is ide került. Sajnos mellette semmiféle olyan tárgy nem volt, amely ezt egyértelművé tette volna.

A másik sírban fekvő férfit viszont a mellette lévő cserepek alapján jóval később (XVII–XIX. század?) hantolták el.

 

Istvánovits Eszter