Helytörténet

A történeti gyűjtemények átfogóan gyűjtik mindazon történeti emlékeket, tárgyakat, dokumentumokat, melyek 1711 után keletkeztek. Kivételt képez a Numizmatikai gyűjtemény, mely a pénz történetének teljes skáláját gyűjti a kezdetektől napjainkig.

 

A történeti gyűjtemények körébe tartozik:

  • Helytörténeti gyűjtemény, mely az egykori Szabolcs vármegye, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén gyűjti a tárgyi anyagot. Algyűjteményei között jelentős szerepet játszik az I. világháborús jelvénygyűjtemény, Szabolcs vármegye községpecsétnyomói, a vármegyei zászlók és a nyíregyházi katonaság történetét megjelenítő militaria gyűjtemény, mely a katonakiállítás alapját is képezi.

  • A Történeti dokumentum gyűjteménybe a Petrikovics László által adott jelentős vármetszet- és képeslapgyűjtemény (ebben a trianoni határokon túlról származó képes levelezőlapok is szép számmal találhatók) tartozik, de itt őrizzük az I. világháborús röplapokat, aprónyomtatványokat, plakátokat, valamint a vármegye és Nyíregyháza lakóinak életét bemutató korabeli fotókat, dokumentumokat.

  • A Képzőművészeti gyűjtemény értékes része az egykori nagykállói, majd nyíregyházi vármegyeháza falait díszítő vármegyei ősgaléria darabjai, Nyíregyháza polgármestereit ábrázoló festmények, Ferenczy Noémi 1938-ban készített gobelinje, melyen Szent István király fogadja a jövevényeket, s a gyűjtemény jelentős része a kortárs szabolcsi-szatmári képzőművészek alkotásai, melyekkel folyamatosan gyarapítjuk a műtárgyállományt.

  •  Az Iparművészeti gyűjtemény őrzi az egykori vármegyeháza közgyűlési székeinek egy-egy darabját, céhes emlékeket, a polgári és nemesi viselet darabjait, ruhakiegészítőket, lakberendezési tárgyakat.

  • A Numizmatikai gyűjtemény, mely darabszámában is a legnagyobb egyes pénzérméket, papírpénzeket őriz, de e gyűjtemény része a híres újfehértói aranykincs, vagy a kislétai ezüstpénz együttes.

Az Irodalomtörténeti gyűjteménybe kerültek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nagy íróinak, költőinek (Bessenyei György, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond) kevés emléktárgya, több első kiadású műve, de e gyűjtemény őrzi a kortárs megyei irodalom jelentős személyiségeinek tárgyait, műveit is.