Nyírvidék

A Nyírvidék a megye egyik leghosszabb ideig fennálló lapja. 1880 és 1944 között jelent meg igen magas (fénykorában kb. 1500) példányszámban, előbb heti-, majd napilapként. Széles olvasóközönséget megszólító, páratlanul gazdag tartalmú lap volt, nagy előfizetői táborral. Színvonalas írások, tárgyilagos hangnem, szélsőségek kerülése jellemezte a szerkesztő- és írógárdát, melynek a kezdetektől tagja volt Jósa András is. Igyekeztek minden társadalmi réteget megszólítani, írásaik tudósítottak a helyi eseményekről, reflektáltak az országos történésekre, közérdekű információkat szolgáltattak, teret engedtek az olvasói észrevételeknek, népszerűsítették a tudományt és az irodalmat.

A megye életében betöltött helyét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Szabolcsvármegyei Községi Jegyzők Egyletének, a Szabolcsvármegyei Tanítóegyesületnek, Szabolcsvármegyének, később Nyíregyháza városának hivatalos lapjaként is működött.

Mai szerepére leginkább az világít rá, hogy nincs olyan helyismereti kutató és nincs olyan téma, amely nélkülözhetné a Nyírvidéket, mint forrást. Ennek következménye és oka is egyben a digitalizálás. A Nyírvidék legtöbb évfolyama a folyamatos és intenzív használat, valamint az idő olyan fokú nyomát viseli magán, hogy néhány év elteltével már nem lett volna mit digitalizálni. Az Országos Széchényi Könyvtár által a 70-es években készített mikrofilm másolat szintén hasonló állapotban van.

Mindezt felismerve 2011 őszén a megyei könyvtár „Fogadj örökbe egy Nyírvidéket” címmel adománygyűjtő akcióba kezdett, melyhez 2012 januárjában csatlakozott a nyíregyházi levéltár és a Jósa András Múzeum, majd később a Nyíregyházi Főiskola könyvtára és az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium Könyvtára is. 2012 nyarán 34 adakozó jóvoltából, közel félmillió forintnyi összegből 5 évfolyam digitalizálására került sor. A Nemzeti Kulturális Alapprogram Közgyűjteményi Kollégiuma által 2013 nyarán kiírt meghívásos digitalizálási pályázaton 5 440 000 Ft értékben további 54 évfolyam került az adatbázisba. A digitalizálást az Arcanum cég készítette, kétrétegű pdf formában, minden szóra indexelve. A megyében fellelhető összes anyagot feldolgozták, s reméljük, hogy a hiányzó évfolyamok pótlására is lesz lehetőségünk a közeljövőben.


Az Arcanum honlapján jelenleg kereshető formában 7 évfolyam anyaga elérhető: Arcanum >>

A tervezett közgyűjteményi portálon jelenleg pdf formátumban található meg a teljes anyag, hamarosan azonban itt is kereshető adatbázisként lesz elérhető: Közgyűjteményi Portál >>