KOKÁRDÁS ÚTI PASSZUS AZ 1848-1849. FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC EMLÉKÉRE

Kedves Újonc Bajtársam

 

Nekünk, magyaroknak a legszebb ünnepünk március idusa. „Ó, hóvirágos régi Március…!”

Hazánk történelmének egyik legnevezetesebb, legszebb korszaka ez, melynek hallatán a lelkesedés, a bátorság, az ész, az erő és a hazaszeretet harmóniája csendül fel mindannyiunk szívében. Ennek örvén most izgalmas történelmi portyázásra hívlak a forradalom és szabadságharc időszakába.

 

Történetem bizony csak úgy lehet kerek, ha előbb visszább tekintünk, miért is lángolt fel a magyarok szívében a szabadság hős lángja. Ha kíváncsi vagy, elmesélem neked „Mártzius idusának” eseményeit és hős honvédőink sorsdöntő csatákban vívott krónikáját. Ám nem feledkezek meg eme csatákban csiszolódott szabolcsi 48. honvédzászlóalj félelmet nem ismerő bátorságának történetéről és szent zászlajának históriájáról sem.

Ne aggódj, regélek majd a hírös betyárokról és azokról a lelkes honleányokról, akik fontos szerepet játszottak a forradalom és szabadságharc idején. Több helyen megfűszerezem mondandómat versekkel, anekdotákkal, adomákkal, érdekességekkel, videókkal, játékokkal, huncutságokkal. Néhol lebilincselő, olykor szomorú, avagy felemelő történetek, ám ez is mind a magyar szabadságharc.

 

Kövesd velem a polgári Magyarország megszületését, nemzetünk diadalát, s amikor huszáros kedved úgy tartja, portyád után vagy közben a szalagrózsa alatt játékra hívlak,  a hangjegy alatt verseket, megzenésített verseket, regrutadalokat és huszárindulókat hallgathatsz meg.

 

Krónikáimat 3 tarisznyában adom át néked:

I. „Meddig alszol még hazám?”

II. „Síkra magyarok!”

III. „Szabadság lett a szabadság?”

 

Tartalmas, szórakoztató portyázást kívánok neked!

 

Bajtársi üdvözlettel,

Nándor huszár