Egyházi zászló

Egyházi zászló

A most bemutatásra kerülő tárgyunk a kállósemjéni görögkatolikus egyház Vízkeresztkor használt kétoldalas zászlója.

Nyomott mintás, fehér selyemből készült, alján három hegyes talpú címerpajzs formát mutató, körben rojtdíszítéssel. A zászlórúd szélein, a zászló mellett két sodrott fehér zsinóron bojt lóg. Felső szélén farúd, két végén rézgömbdísz található. Felül középen díszes réz akasztó van rajta. A zászló mindkét oldalán vászonra festett olaj állókép látható. Az egyik képen Szűz Mária, feje fölött galambbal, a másik képen koronás Szűz Mária ölében a kisded Jézussal.

A zászló selyem anyaga nagyon elkoszolódott, foltos volt. A szélén körbefutó rojtdíszítés több helyen elengedett. A zászló bújtató része szakadozott, hiányos. A rézdíszek koszos, zsíros, korrodált állapotban voltak. 

 

A restaurálás a műtárgy szétbontásával kezdődött. A fém díszek és a bojtok eltávolítása után lekerültek az olajképek. Ezután Hostaponos tisztítás következett, majd bő vizes öblítés után fektetve száradt a zászló és a bojtok. Közben megtörtént a szennyeződések eltávolítása mindkét olajképről, valamint a réz díszek tisztítása citromsavban.

 

 

 

 

 

A textil teljes száradása után a munka folytatódott a szakadások varrókonzerválásával, valamint a hiányok pótlása alátámasztással. Végül az olajképek visszavarrásával befejeződött a restaurálás.

Összeállítás után a tárgy a sóstói Múzeumfaluba került vissza, ahol a Látványraktárban kap helyet.

 

 

Takácsné Varga Ágnes