A jósa András Múzeum időszaki kiállítása

Megtekinthető: 2020. március 29.

„Az Ördög vigye el…”

Bábok a Mesekert Bábszínházból

A Mesekert Bábszínház 63 év után szűnt meg Nyíregyházán. A megmaradt bábok a kényszerű álom után külsőleg megújulva kerültek egy rövid időre a Jósa András Múzeum kiállításába. A bábszínház híres gyermek- és felnőtt előadásainak szereplői mutatkoznak be: Az 1001 éjszaka szereplői, Jancsi és Juliska, Holle anyó, Csalóka Péter és a többiek. Áprilisban tovább utaznak a Múzeumfaluba, ahol állandó kiállítás keretében lesznek bemutatva múzeumpedagógiai foglalkozásokkal együtt.

NYÍREGYHÁZA

A Mesekert Bábszínház

1948. októberében Nyíregyháza város pedagógusaiból bábcsoport alakult. Ez volt az első bábcsoport a megyében. A lelkes kis csoport vezetője Garay József tanító volt. Az előadásaikra nagyon nehéz körülmények között került sor, a bábokat saját anyagi befektetésből készítették el.
1951-ben a Korona szálló emeleti báltermét alakították át, amely ez után Nyíregyháza Művelődési Háza lett. A helyiségekben megkezdte működését a Mesekert Bábszínház.
1956. október 23-án Budapesten szerepeltek, amikor kitört a forradalom, a csoportnak egy hétbe telt hazajutni Nyíregyházára.
Garay József munkájának köszönhetően 1963-ban a csoport megkapta a „Kiváló Együttes” címet.
1974-ben a „Mesekert” Bábszínház vezetésével Bárdi Margitot bízták meg.
1981. novemberében az új Megyei és Városi Művelődési Központban kaptak helyet.
1985. januárjában újból költözésre került sor az Úttörőházba, ahol végleges helyet kapott az együttes.

Az országban egyedülállóan a bölcsődések számára indított beszoktató bábszínházi bérletsorozatot, a megyében vándoroltatta közel 200 darabos bábkollekcióját. Ezekre alapozott komplex gyermekfoglalkozásokkal, családi programokkal, pedagógusok bábos képzésével és természetesen bábszínházi előadásokkal álltak a régióban élők rendelkezésére. A képzéseket a már évek óta működő módszertani bábos műhely segítette. A bábszínház évente több területi, országos és nemzetközi fesztivált, továbbképző programot szervezett.

 

Az társulat számos kitüntetést kapott:

-1973 Kis UNIMA Diploma

-1978 Nagy UNIMA Diploma Kiváló Együttes

-1982 Nívó-Díj

-1983 Örökös Kiváló Együttes

-1998 Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 50 éves Jubileumi emléklapja

Az együttest 1994-ben a Magyar Szinházművészeti Lexikonba is bejegyezték.