Múzeumok Éjszakája program

2021.06.26. (16.00-02.00)

Programok:

“Hol sok a törvény, szaporodik a bűn”

“Hol sok a törvény, szaporodik a bűn.”

A Kriminalisztikai kiállítás városunk (és megyénk) kriminalisztikai történetét mutatja be a 18. század közepétől a második világháború kezdetéig. Kutatásaink a helyi- és országos sajtó bűnügyei mellett természetesen a levéltárban feltalálható anyagokra is kiterjedtek. A tárlat első szakaszában az érdeklődők megismerkedhetnek városi elődeink életének árnyaltabb oldalaival is. A kiállításban helyet kap egy megoldandó rejtély is, amely megoldása a látogató közönségre vár. Természetesen a korabeli rendőrségi, nyomozási módszerekre is fény derül.

Dumaszínház- Ráskó Eszterrel

 2021. június 26. 19:00 – 19:40

Ráskó Eszter

Pszichológus, Szexuálpszichológus, HR Manager, Szabolcs megye önjelölt üdvöskéje, megrögzött élménykereső, enyhén narcisztikus és szociálisan túl kompatibilis személy. Stresszhelyzetben számos esetben mutatja Tourette szindróma jeleit, gátlástalansággal vegyes figyelmetlensége gyakran sodorja olyan helyzetekbe, melyekből csak órákig tartó smsezéssel tudja kivágni magát. A szinti pop, a trash és Phil Collins megrögzött rajongója, a társas interakciók szibillája, illetve a birtokos jelzős szószerkezetek ásza. Általában ő mondja, hogy rabló támadás, mert az ő hangja mélyebb. 

Zaporozsec

 2021. június 26. 20:15 – 21:40

ZAPOROZSEC

Az osztálytársakból alakult szentgotthárdi rockzenekar dalaival tehetségkutató fesztiválokon kezdte gyűjteni hallgatóságát, majd az MR2 hullámait is megnyerte magának, hisz a rádió már több dalukat is kiemelten játssza, sőt az Azon az éjszakán három egymást követő héten vezette a Petőfi TOP 30-at. Az elmúlt években eljutottak az ország minden pontjára, bemutatkoztak fesztiválokon, klubokban és egyéb rendezvényeken. 2016-ban részt vettek a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató versenyben. A Varga Bence (ének, gitár), Papp Dávid (basszusgitár), Hoffman Máté (dob), és Balaton Gergely (gitár) által alkotott csapat zenéjét a Beatlestől a Muse-ig, a hazai alternatív kultúrán át számos hatás inspirálja. A koncerteksodró lendülete nem csak talpalávalóként szolgál, hanem egy-egy dallal a Zaporozsec akár a Marsra is elvarázsolhat bárkit. Érdemes azonban a dalszövegekre is odafigyelni, hiszen a zenekar a fülbemászó dallamok mellett a szavakkal játszva bontja ki még inkább sokszínű, izgalmas világát.

Flame Flowers

 2021. június 26. 22:00 – 22:40

Flame Flowers- tűzzsonglőr előadás

A Flame Flowers tűzzsonglőr formáció 10 éve alakult. A nevük, a előadásuk  talán a 2015-ös Hungary’s Got Talent produkcióból ismerős lehet. A mozdulatsorok és a zene kiválasztásakor régi korok klasszikus stílusaihoz nyúlnak vissza. Az előadás megjelenésében idézi a reneszánsz, a barokk és a romantika világát. A koreográfiák alapját a táncon túl a magas szintű zsonglőrtechnika adja, mely viszont nem töri meg az kompozíció korábban felépített, lírai hangulatát. A klasszikus stílus és a kortárs részek közt megalkotott kötelék meghatározó elemei az múltidéző, egyedi kosztümök és a cselekménynek hátteret adó különleges díszlet.Polip Band

 2021. június 26. 23:00 – 2021. június 27. 02:00

POLIP BAND

Az est hátralévő részében a Polip Band adja, majd a talpalávalót.

Az öt fős formáció 1990-ben jött létre, majd 2005-ben nyerte el végső formáját. A zenekar kizárólag élőben játszik, amelynek megszólaltatásához saját, színvonalas eszközparkkal, hangosítással rendelkezik. Szalonzene, örökzöldek, disco és Rock and Roll, legújabb külföldi és hazai előadók slágerei mind a műsoruk részét alkotják.Egész estés programok:

“KÉKFÉNYBEN”

 2021. június 26. 17:00 – 21:00

“KÉKFÉNYBEN”

A krimi, a nyomozás sokunkat magával ragad. A képernyőre tapadva várjuk, hogyan oldja meg a a rejtélyt Poirot felügyelő, Sherlock vagy Grissom csapata a CSI-ból. A múzeumi éjszaka alatt bepillantást nyerhetünk a mi helyszínelőink, nyomozóink, járőreink munkájába.

 

 

TITOKzatos bűnJELEK – izgalmas, interaktív nyomozós játék

 2021. június 26. 17:00 – 23:59

TITOKzatos bűnJELEK – izgalmas, interaktív nyomozós játék

 

 

” Dr. Csont” válaszol- történeti antropológia régen és ma

 2021. június 26. 17:00 – 23:59

 

“Dr. Csont” válaszol- történeti antropológia régen és ma

Az este folyamán több alkalommal (17.00,19.00,21.00, 23.00 órakor) várja a múzeum dísztermében az érdeklődőket Dr. János István- főiskolai docens, antropológus.

Mit jelent az “agyafúrt” szavunk? Hogyan kerül kapcsolatba ez a ravaszságot, furfangosságot jelentő szó az antropológiával?

“Dr. Csont” segít megfejteni ezt a talányt. Olyan eseteket tár a szemünk elé, melyeken keresztül bepillantást nyerhetünk a történeti embertan világába. Különböző patológiás elváltozásokat, szemmel látható deformitásokat láthatnak, ismerkedhetnek meg a helyszínen a látogatók.

 

TEN-X -Lövész Egyesület fegyverbemutatója

 2021. június 26. 17:00 – 23:59

TEN-X -Lövész Egyesület fegyverbemutatója

A múzeum pincéjében tart a TEN-X Lövészegyesület technikai bemutatót a nagyközönség számára. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják célzó tudományukat.

Tásrendezvények:

Kállay Gyűjtemény, Felső-Tisza- vidéki Vízügyi Történeti Gyűjtemény, Nyíregyházi Víztorony (Arany J. utca)