Múzeumok Őszi Fesztiválja

Múzeumok Őszi Fesztiválja

2020.09.28-11.11

MŐF programok JAM 2020

„Hiányjel” – kulturális séta

„Egy nagy emberi igazságtalanságot kell jóvátenni.” – kezdi az újságcikk a Magyarország című napilapban, mely Krúdy Gyula 1931-ben megjelent regényét méltatja. Az újság hasábjain folytatásban megjelenő regény a tiszaeszlári Solymos Eszter perét tárja az olvasók elé, mely 1883. júniusában kezdődött Nyíregyházán. A főváros és több európai város jelentős újságjának figyelme, az akkori poros kisváros felé fordult. Kiindulópontunk ez a történet, melyben egy keresztény lány gyilkosainak a zsidókat kiáltják ki, sőt rituális gyilkosságról beszélnek. Krúdy kitűnő korképet rajzol, sokszor napjaink történésivel is párhuzamot tudunk vonni. Időben előrehaladva bepillantunk a nyíregyházi zsidók mindennapjaiba, metszeteket villantunk fel a holokauszt okozta helyi veszteségekből, és felidézzük a túlélők hazatérést, amiről kevesebb szó esik, hiszen ez is komoly trauma volt.

Utunk során az alábbi helyszíneket érintjük: Krúdy Gyula Emlékkiállítás, Városháza, a második világháborúban elpusztult zsinagóga helyszíne, egykor zsidó családok lakta házak, botlatókövek, Zsinagóga. A történetek felidézésében túlélők visszaemlékezései, költők-írók műveinek részletei, festmények, zenerészletek segítenek.

„minden családi ebéd hiányjel, elődök, utódok hiányzó székei az asztal körül” – Szántó T. Gábor

„Nagymama azt mondja, hallgassak csak, az néha könnyebb. De tudjam meg, hogy minél tovább hallgatok, annál nehezebb lesz a hallgatás és a beszéd is.” – Dragomán György: Máglya 96.o.

Múzeumi Mesenap – Okt.1.

Az idei évben folytatjuk a hagyományt, mely szerint az év élőlényeit – erdei fülesbaglyot, süllőt, tavaszi álganéjtúrót, a nemes májvirágot, a tatár juhart, a csoportos csészegombát, keresztes viperát, a vidrát, a turmalint, az óriásfogú cápát, a kaposvári Szabadságfát – hívjuk segítségül kalandtúránkhoz.  A mesebeli utazás során szükségünk lesz minden érzékszervünkre és képzelő érőnkre. A múzeumi barangolás alkalmával mesebeli helyszínekké változnak a kiállítóterek, ahol a gyermekek a magyar természeti értékek és szépségek különleges világba képzelhetik magukat. A kalandos túra alkalmával négy helyszín között kóricálva a papírszínház „meséldében” a kígyóval, a többi szereplővel izgalmakkal teli játékos feladatok során kötnek örök barátságot. Ám szükség lesz az ügyes kezecskéjükre, mert a „múzeumi kézműveldében” csodás tárgyakon keresztül elevenednek meg a nap hősei. Az kalandos út végezetével „zenéldénkben” hangutánzó alkalmatosságokkal kezdetét veszi az interaktív zenés mulatozás, dalokkal is gazdagodnak ezen a különleges mesenapon.

 

Pedagógus Információs Nap – október 7.

Ez a program már tradícióvá vált az elmúlt évek alatt. Az iskolakezdést követően a pedagógusokat workshopra invitáljuk, ahol bemutatjuk a Jósa András Múzeum és tagintézményeinek – Sóstói Múzeumfalu és Kállay Gyűjtemény – az aktuális tanévre vonatkozó múzeumpedagógiai ajánlatait.

Az idei évben a több részletében megújult Jósa kiállítás kerül a fókuszba, hiszen nem csak a kiállítás született újjá, hanem elkészült a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai kiadvány. A foglalkoztató füzet komplex módon, játékos nyelvezettel, interaktívan tárja a kis olvasók elé András bácsi sokszínű egyéniségét, példaértékű életútját, rendkívüli tevékenységeit és különös hobbijait. A tárlathoz, illetve a füzetkéhez több különböző tematika és módszertan alapján összeállított, mégis egy csokorba köthető múzeumpedagógiai foglalkozás kapcsolódik. Bemutatásra kerül a minden tanévben megújuló „Múzeumi Morzsa” – múzeumpedagógiai ajánlónk, amely valamennyi állandó kiállításunkhoz kapcsolódó foglalkozásunkat tartalmazza.

A nap zárásaként a Jósa kiállításba játékra invitáljuk a pedagógus kollégákat a „ Jósa doktor patikája” címet viselő foglalkozásra, melynek alkalmával furfangos feladványokon keresztül ismerkedhetnek meg a gyógyításra és festésre is használt gyógynövényekkel.

 

VELEM ne KUKORICÁZZ… 11. 07.

… Kedves Látogató, Lazarine vagyok Rippl-Rónai József neje, s az őszbúcsúztató családi napon szeretném neked elmesélni a Róma villa titkát, a konyhapadlásán porosodó titokzatos utazókofferben rejtőzködő kockás füzet történetét és megmutatni a hadifestő Rónai fronton rajzolt kórházi életképeit. Az „élet gyorsírójának” kiállításában Kelen Anna művészettörténész (Virág Judit Galéria) és Dr. habil. Szepessy Béla gragikusművész (Nyíregyházi Egyetem) exkluzív tárlatvezetéseivel és családi kvízjátékkal (online is) várunk. Az alkotó kuckónkban akvarell, vászon és üvegfestés rejtelmeibe kalauzoljuk a lelkes alkotni vágyókat…ahol szabad velünk „kukoricázni”.   

PALOTA/SÉTArepülés

Valódi és virtuális sétapálcánkkal visszarepítünk az időben Kedves Látogató és bekukkantunk Jósa András „mindenes” szobájába, ahol nagy terveit szőtte múzeumalapításáról, harcolt és lobbizott az elöljáróságoknál a múzeum létjogosultságáért, régészeti ásatások tárgyait rajzolta, eredményeit publikálta, gyógyította betegeit, s, ha úgy tartotta kedve kezébe kapta gyaluját, hogy húzzon egyet-kettőt az asztalon félbehagyott tárgyon. A nagy lobbista mellett láthatod Jósa korának „Festőfejedelmét”, Benczúr Gyulát és emlékkiállításában híres portréit, ahol megelevenedik Gr. Károlyi Gyuláné gr. Pállfy Geraldine, hogy elmesélje viszontagságainak történetét. A számtalan érdekes és izgalmas információkkal és narrációval komponált interaktív kultúrtörténeti virtuális múzeumséta a weboldalunkon érhető el: www.josamuzeum.hu – Tarts velünk.