Tapintható művészet

Alkotói pályázat

Babolcsi Andrea | 2014. október 10. péntek

“Midőn ujjaimat végig viszem a vonalakon és görbületeken, fölfedezem azt a gondolatot és érzelmet, amelyet a művész lehelt belé.” (Helen Keller)


A Jósa András Múzeum alkotói pályázatot hirdet általános iskolás, középiskolás és főiskolás diákok számára, melyre tapintható rajzokat, alkotásokat várunk.

Korosztályi kategóriák:

 1. 6-10 éves (alsó tagozatosok)
 2. 10-14 éves (felső tagozatosok)
 3. 14-18 éves (középiskolások)
 4. 18+ (főiskolai hallgatók)

A pályázat témája:

Ma élő kortárs művészek tapintható alkotásaiból időszaki kiállítás nyílik a Jósa András Múzeumban, melynek koncepciója a vakság és művészet kapcsolatának feszegetése.
A kiállításban szereplő művek úgy kerültek kiválasztásra, hogy minél változatosabb formák, anyagok és felületek sorakozhassanak fel.
Ehhez az elképzeléshez kapcsolódva várjuk a vakok-gyengénlátók számára tervezett alkotásokat, a téma szabadon választott.

Formai kivitelezés

A3-as méretnél nem nagyobb méretű alkotás, síkból kiemelkedő és tapintással könnyen érzékelhető, értelmezhető legyen. Az anyaghasználat esetében szinte minden megengedett, kivéve, amelyik nyomot hagy a bőrön, éles, szúró vagy veszélyes anyag.

Pályázati feltételek

 • Egyénileg, csapatban vagy akár egy osztály is jelentkezhet, legfeljebb két alkotással.
 • A pályamunkákhoz kérjük, hogy csatoljanak egy rövid leírást az alkotásról.
 • Kérjük feltüntetni az alkotók nevét, iskola nevét és címét, valamint a felkészítő tanár nevét és egy elérhetőséget (e-mail, telefon).
 • A pályázatokat postai úton (Jósa András Múzeum, 4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 21.), várjuk, illetve személyesen is leadhatók a Múzeum portáján.
 • Beérkezési határidő: 2014. november 4. (kedd)

Eredményhirdetés

 • A beérkezett alkotásokat a Kézzelfogható Alapítvány, a Vakok- és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete és a Jósa András Múzeum munkatársaiból álló zsűri értékeli.
 • A legjobb alkotások mindegyik korosztályi kategóriában díjazásra kerülnek.
 • A beérkezett pályaműveket pedig a „Kézzelfogható Művészet Mindenkinek” Országos Vándorkiállítás nyíregyházi állomásán mutatjuk be.
 • A kiállítás megnyitója és a díjak átadása: 2014. november 7. (péntek) 11 óra.

   

További információ

Babolcsi Andrea
E-mail: andrea.babolcsi@gmail.com
Telefon: +36 42 435 514; +36/20-939-3505

További hírek

Együttműködési megállapodás Dohanics László | 2017. április 27. csütörtök

2017 április 26.-án, a Jósa András Múzeumban tartott sajtótájékoztató keretén belül, együttműködési megállapodás aláírására került sor a Jósa András Múzeum és a Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft. között. A múzeum részéről, Dr. Rémiás Tibor igazgató az állatpark részéről Gajdos László ügyvezető  aláírásukkal szentesítették a szerződést. A megállapodás értelmében, 2017 május 1-től a Jósa András Múzeumot és […]

Bővebben
Helló Nyíregyháza! 2017. Jósa András Múzeum | 2017. április 20. csütörtök

Április 21-én, pénteken minden a köszönésről, a vidámságról és a jókedvről szól Nyíregyházán. Helló Nyíregyháza! 2017. turisztikai szezonnyitó, tavaszköszöntő program évről évre sokakat vonz a belvárosba. Idén már 6. alkalommal szervezik meg a nagyrendezvényt, melyen reggel kilenctől éjjelig a korábbinál még több programmal várják a városlakókat. Ezúttal 5 „köszönő pultnál” gyűjtögethetik a gyermekek, felnőttek a […]

Bővebben
Tojásfestés, bárány és nyuszi barkácsolás Jósa András Múzeum | 2017. április 15. szombat

Tojásfestéssel, bárány és nyuszi barkácsolással készültek idén is a húsvétra a Jósa András Múzeumban. A kisgyermekek foglalkozások keretén belül ismerkedhettek meg az ünnepkör jeles napjaival és szimbólumaival. A Jósa András Múzeumban már hagyomány, hogy az óvodásokkal és kisiskolásokkal közösen készülnek a kereszténység nagy ünnepére. A pedagógusok a gyermekekkel kézműves foglalkozások keretében elevenítették fel a húsvéti […]

Bővebben