Tapintható művészet

Alkotói pályázat

Babolcsi Andrea | 2014. október 10. péntek

“Midőn ujjaimat végig viszem a vonalakon és görbületeken, fölfedezem azt a gondolatot és érzelmet, amelyet a művész lehelt belé.” (Helen Keller)


A Jósa András Múzeum alkotói pályázatot hirdet általános iskolás, középiskolás és főiskolás diákok számára, melyre tapintható rajzokat, alkotásokat várunk.

Korosztályi kategóriák:

 1. 6-10 éves (alsó tagozatosok)
 2. 10-14 éves (felső tagozatosok)
 3. 14-18 éves (középiskolások)
 4. 18+ (főiskolai hallgatók)

A pályázat témája:

Ma élő kortárs művészek tapintható alkotásaiból időszaki kiállítás nyílik a Jósa András Múzeumban, melynek koncepciója a vakság és művészet kapcsolatának feszegetése.
A kiállításban szereplő művek úgy kerültek kiválasztásra, hogy minél változatosabb formák, anyagok és felületek sorakozhassanak fel.
Ehhez az elképzeléshez kapcsolódva várjuk a vakok-gyengénlátók számára tervezett alkotásokat, a téma szabadon választott.

Formai kivitelezés

A3-as méretnél nem nagyobb méretű alkotás, síkból kiemelkedő és tapintással könnyen érzékelhető, értelmezhető legyen. Az anyaghasználat esetében szinte minden megengedett, kivéve, amelyik nyomot hagy a bőrön, éles, szúró vagy veszélyes anyag.

Pályázati feltételek

 • Egyénileg, csapatban vagy akár egy osztály is jelentkezhet, legfeljebb két alkotással.
 • A pályamunkákhoz kérjük, hogy csatoljanak egy rövid leírást az alkotásról.
 • Kérjük feltüntetni az alkotók nevét, iskola nevét és címét, valamint a felkészítő tanár nevét és egy elérhetőséget (e-mail, telefon).
 • A pályázatokat postai úton (Jósa András Múzeum, 4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 21.), várjuk, illetve személyesen is leadhatók a Múzeum portáján.
 • Beérkezési határidő: 2014. november 4. (kedd)

Eredményhirdetés

 • A beérkezett alkotásokat a Kézzelfogható Alapítvány, a Vakok- és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete és a Jósa András Múzeum munkatársaiból álló zsűri értékeli.
 • A legjobb alkotások mindegyik korosztályi kategóriában díjazásra kerülnek.
 • A beérkezett pályaműveket pedig a „Kézzelfogható Művészet Mindenkinek” Országos Vándorkiállítás nyíregyházi állomásán mutatjuk be.
 • A kiállítás megnyitója és a díjak átadása: 2014. november 7. (péntek) 11 óra.

   

További információ

Babolcsi Andrea
E-mail: andrea.babolcsi@gmail.com
Telefon: +36 42 435 514; +36/20-939-3505

További hírek

MOZAIK MÚZEUMTÚRA Babolcsi Andrea | 2018. május 4. péntek

MOZAIK MÚZEUMTÚRA ROADSHOW a Jósa András Múzeumban és együttműködő partnereinél 2018. május 18. Színes és több helyszínen zajló programokkal várjuk az érdeklődőket Nyíregyházán a Jósa András Múzeumban és együttműködő partnereinél 2018. május 18-án pénteken. Ez a nap a sokszínűség jegyében telik, mind a múzeumi programokat, mind az együttműködő partnerek kínálatát tekintve. A Mozaik Múzeumtúra Roadshow […]

Bővebben
Kokárdás Nap Román Ágnes | 2018. március 12. hétfő

Kokárdás Nap a Jósa András Múzeumban 2018. március 15. Görgei Artúr honvédtábornok születésének 200. évfordulója alkalmából előadással, filmvetítéssel emlékezünk a megyénken egykor átvonuló szabadságharcos hadvezérre. Vándornyomdászunk irányítása mellett gutenbergi eljárással, láthatatlan festékkel és varázsporral minden kedves látogatónk saját maga nyomtathatja ki a Nemzeti dal sorait, a kisebbek ’48-as könyvjelzőt. Játékos kedvű ’honvédőink’ seregnyi feladvánnyal virtuskodhatnak […]

Bővebben
A Seuso-kincs Jósa András Múzeum | 2018. február 27. kedd

A Seuso-kincs ezüstedényei minden bizonnyal saját koruk művészetének is csúcsdarabjai. Ez a különleges eszmei és anyagi értékkel bíró műtárgyegyüttes, mielőtt méltó helyét elfoglalná a Magyar Nemzeti Múzeumban, hat vidéki múzeumban is bemutatkozik. 2017. április 15-ig Nyíregyházán, a Jósa András Múzeumban tekinthető meg. A római császárkor késői szakaszából (4. ˗ 5. század) származó kincslelet nevét az […]

Bővebben