Tapintható művészet

Alkotói pályázat

Babolcsi Andrea | 2014. október 10. péntek

“Midőn ujjaimat végig viszem a vonalakon és görbületeken, fölfedezem azt a gondolatot és érzelmet, amelyet a művész lehelt belé.” (Helen Keller)


A Jósa András Múzeum alkotói pályázatot hirdet általános iskolás, középiskolás és főiskolás diákok számára, melyre tapintható rajzokat, alkotásokat várunk.

Korosztályi kategóriák:

 1. 6-10 éves (alsó tagozatosok)
 2. 10-14 éves (felső tagozatosok)
 3. 14-18 éves (középiskolások)
 4. 18+ (főiskolai hallgatók)

A pályázat témája:

Ma élő kortárs művészek tapintható alkotásaiból időszaki kiállítás nyílik a Jósa András Múzeumban, melynek koncepciója a vakság és művészet kapcsolatának feszegetése.
A kiállításban szereplő művek úgy kerültek kiválasztásra, hogy minél változatosabb formák, anyagok és felületek sorakozhassanak fel.
Ehhez az elképzeléshez kapcsolódva várjuk a vakok-gyengénlátók számára tervezett alkotásokat, a téma szabadon választott.

Formai kivitelezés

A3-as méretnél nem nagyobb méretű alkotás, síkból kiemelkedő és tapintással könnyen érzékelhető, értelmezhető legyen. Az anyaghasználat esetében szinte minden megengedett, kivéve, amelyik nyomot hagy a bőrön, éles, szúró vagy veszélyes anyag.

Pályázati feltételek

 • Egyénileg, csapatban vagy akár egy osztály is jelentkezhet, legfeljebb két alkotással.
 • A pályamunkákhoz kérjük, hogy csatoljanak egy rövid leírást az alkotásról.
 • Kérjük feltüntetni az alkotók nevét, iskola nevét és címét, valamint a felkészítő tanár nevét és egy elérhetőséget (e-mail, telefon).
 • A pályázatokat postai úton (Jósa András Múzeum, 4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 21.), várjuk, illetve személyesen is leadhatók a Múzeum portáján.
 • Beérkezési határidő: 2014. november 4. (kedd)

Eredményhirdetés

 • A beérkezett alkotásokat a Kézzelfogható Alapítvány, a Vakok- és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete és a Jósa András Múzeum munkatársaiból álló zsűri értékeli.
 • A legjobb alkotások mindegyik korosztályi kategóriában díjazásra kerülnek.
 • A beérkezett pályaműveket pedig a „Kézzelfogható Művészet Mindenkinek” Országos Vándorkiállítás nyíregyházi állomásán mutatjuk be.
 • A kiállítás megnyitója és a díjak átadása: 2014. november 7. (péntek) 11 óra.

   

További információ

Babolcsi Andrea
E-mail: andrea.babolcsi@gmail.com
Telefon: +36 42 435 514; +36/20-939-3505

További hírek

Kokárdás Nap Román Ágnes | 2017. március 17. péntek

Számunkra mind a kettő nagybetűs… nagyon nagy piros betűs – Kokárdás Nap. Éppen úgy, ahogy írva vagyon a szívünkbe 1848. március 15., s ahogyan bevésték lánglelkű ifjaink e napot krónikánk aranylapjaira. Ez esztendőben madárcsicsergős napra virradt az ország, Nyíregyháza kerek égboltozatját is szikrázó napsütés ragyogta be. Sem nem hó, sem nem eső nem áztatta ünnepi […]

Bővebben
WEÖRES SÁNDOR: KERESZTÖLTÉS c. rajzpályázat Jósa András Múzeum | 2017. március 17. péntek

Izgalmas játékra invitált bennünket a Keresztöltés című játékvers, vagy versjáték. Ringató ritmusa, zeneisége van ennek a rövid gyermekversnek, mely már az első pillanatban magával ragad és elröpít egy mesebeli helyszínre, ahol látszólag nem történik semmi. Ez a semmi viszont magával ragadó. Kövér békák hintáznak a tóban, csillagok és virágszirmok szálldogálnak a levegőben, mindent eltölt a […]

Bővebben
“Weöres 100” rajzpályázat Babolcsi Andrea | 2017. március 14. kedd

  A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technikai Laborja közösen álmodta meg 2013-ban a Nyíregyházán is vendégeskedő (2016. december 1.- 2017. március 2.) „A megmozdult szótár” című kiállítást, mellyel méltóképp emlékeztek meg Weöres Sándor születésének századik évfordulójáról. A kiállítás játékosságának lényegét Laik Eszter az Irodalmi Jelenben megjelent egyik írásában találóan így […]

Bővebben