Kállay Gyűjtemény

A Kállay nemzetség őrzője

Cím: 4401 Nyíregyháza, Széchenyi utca 1.
Telefon: 42/310-566
E-mail: info@kallaygyujtemeny.hu


A Kállay Gyűjtemény honlapja: www.kallaygyujtemeny.hu


A Kállay Gyűjtemény

A Kállay Gyűjtemény igen sok emléket őriz. Itt tekinthető meg a több, mint tízezer kötetes könyvtár, kortörténeti értékű fotók, dokumentumok, Kállay Miklós egykori miniszterelnök levelezése, Ilosvay Ferenc író kéziratai, báró Apor Gábor rendjelgyűjteménye stb. képezi a törzsanyagot. Állandó kiállítások: a Kállay család emlékfala, Ilosvay Ferenc-emlékkiállítás, máltai kiállítás, falerisztikai kiállítás (emlékérmek, rendjelek, kitüntetések).

Nyíregyházán a Kállay-gyűjtemény tízezer kötetes könyvtárat, kortörténeti értékű fotókat, dokumentumokat foglal magába. Kállay Miklós (1887-1967) egykori miniszterelnök levelezéseit, Ilosvay Ferenc (1914-1990) író kéziratait, báró Apor Gábor (1889-1969) rendjelgyűjteményét őrzik az 1910 és 1912 között szecessziós stílusban épült Nyírvíz-palota második emeletén.

 

A Kállay nemzetség

Kállay nemzetség és Szabolcs vármegye történelme az évszázadok során szorosan összefonódott, földbirtokaik, politikai és társadalmi tevékenységük kapcsán is. A Kállay családból miniszterek, miniszterelnök, bírák, alispánok szolgálták a hazát, azonban a második világháború után a család tagjainak egy része emigrációba kényszerült.

A nyíregyházi gyűjtemény létrehozója dr. Kállay Kristóf (1916-2006) dr. Kállay Miklós politikus és miniszterelnök elsőszülött fia, aki diplomataként, vatikáni nagykövetként és a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagyköveteként lett ismert ember Rómában, ahol 50 évet élt. Dr. Kállay Kristóf gyűjtötte össze és vásárolta meg a külföldön fellelt magyar kultúra szellemi és tárgyi értékeit, ezt az értékes gyűjteményt 1989-90-ben adományozta haza a szülővárosának.


 A Kállay-gyűjtemény állandó kiállításai

A Kállay-család emlékfala
Ilosvay Ferenc-emlékkiállítás
Máltai Lovagrend emlékkiállítás
Falerisztikai (emlékérmek, rendjelek, kitüntetések) kiállítás