Restaurátorok Műhelytitkai III.

A restaurálás lépései.

Havasi Dóra | 2018. szeptember 20. csütörtök

 

2018. október 9-én nyílik a „Restaurátorok Műhelytitkai III.” című kiállítás. A megnyitó napján az érdeklődő közönség a jelen évben diplomázott restaurátorok munkáin keresztül ismerheti meg a konzerválás-restaurálás tárgyanként eltérő, összetett és sokoldalú ismeretet igénylő munkafolyamatát. A szakmai előadásokkal fűszerezett megnyitó kiváló alkalom arra, hogy a restaurátorok − különféle műtárgyak restaurálásának folyamatát bemutatva − láthatóvá tegyék szakmájuk jelentőségét a múzeumi tevékenységben.

A restaurátorok bemutatóiban hallható lesz többek között két pár barokk cipő, egy „Lottó figura” fényreklám, aranyozott ezüstkehely, díszsisak, balkáni pisztoly és a nyíregyházi Görög Katolikus Egyháztörténeti Gyűjtemény ikonjainak restaurálása is.

A kiállítás üzenete minden évben hasonló: a restaurálás előkészítésének és elvégzésének lépéseit megismerve a múzeumlátogatók rácsodálkozhatnak, hogy a restaurátor munkája mennyire felelősségteljes, széleskörű tudásra épülő és sokszor találékonyságot is igényel.

A kiállítás 2018. október 9-től november 25-ig tekinthető meg a Jósa András Múzeum nyitvatartási idejében.

RESTAURÁTOROK MŰHELYTITKAI III. PROGRAM

14.00 – 14.15. HALLAI LAURA JUDIT:

ISMERETLEN FESTŐ: CSODATEVŐ SZENT MIKLÓS IKON RESTAURÁLÁSA

14.20 – 14.35. MÁTYÁS VIKTÓRIA BEATRIX:

ISMERETLEN FESTŐ: SZENT PÉTER APOSTOL ÉS SZENT MÁRK EVANGÉLISTA IKONJÁNAK RESTAURÁLÁSA

14.40 – 14.55. MOÓR ANIKÓ:

KÉT PÁR BAROKK NŐI CIPŐ RESTAURÁLÁSA

15.00 – 15.15. MIKLÓS MARCELL:

18. SZÁZADI HÁZIPATIKA-SZEKRÉNY ÉS GYÓGYSZERGYŰJTEMÉNYÉNEK RESTAURÁLÁSA, KONZERVÁLÁSA

SZÜNET

15.35 – 15.55. MILE BALÁZS:

RÓMAI KORI VÁNKOSÍV BORÍTÁS, LÓSZERSZÁM ELEMEK ÉS JÁROMBORÍTÁS RESTAURÁLÁSA

18. SZÁZADI ARANYOZOTT EZÜSTKEHELY RESTAURÁLÁSA

16.00 – 16.15. BARTA BALÁZS:

MAGYAR KIRÁLYI DARABONT TESTŐRSÉG TISZTI SISAKJÁNAK RESTAURÁLÁSA

16.20 – 16.40. BALOGH IMRE:

ARANYOZOTT ÓNTÁNYÉR RESTAURÁLÁSA

BALKÁNI FRANCIAKOVÁS PISZTOLY RESTAURÁLÁSA

További hírek

Szóra bírt csontjaink Jakab Attila | 2019. április 4. csütörtök

A Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása – Szóra bírt csontjaink címmel – április 5-től fogadja a látogatókat a Jósa András Múzeumban. A tárlat célja, hogy bemutassa az antropológiát, a történeti embertani kutatásokat, azok célját és lehetőségeit, hogy megismertesse a látogatókkal a régen élt emberek mindennapjait, egészségi állapotát, betegségeit.

Bővebben
Gyászhír Dohanics László | 2019. április 1. hétfő

Kedves barátok, munkatársak, ismerősök! Ezúton tudatjuk mindenkivel, hogy szeretett kolléganőnk, Magyar  Lászlóné Ildikó temetése 2019. április 5-én 10:00 órakor lesz az  Északi Temető Korányi Frigyes utca felőli ravatalozójában.

Bővebben
Kokárdás Nap Román Zoltánné | 2019. március 11. hétfő

Kokárdás Nap a Jósa András Múzeumban 2019. március 15. (péntek) 10.00-16.00 óra „Geszti Jóska a csárdába bort iszik, Kis pej lova csárda előtt szénázik.” Öreg pásztorok száján ekképp hangzik a nóta, akik máig nem feledték el a híres nyírségi betyárt, Geszti Jóskát, ki „kegyelem uttyán 1849. augusztus 1-től Görgey fővezértábornokhoz katonának ki adódott”. Kiket illet […]

Bővebben