Restaurátorok Műhelytitkai III.

A restaurálás lépései.

Havasi Dóra | 2018. szeptember 20. csütörtök

 

2018. október 9-én nyílik a „Restaurátorok Műhelytitkai III.” című kiállítás. A megnyitó napján az érdeklődő közönség a jelen évben diplomázott restaurátorok munkáin keresztül ismerheti meg a konzerválás-restaurálás tárgyanként eltérő, összetett és sokoldalú ismeretet igénylő munkafolyamatát. A szakmai előadásokkal fűszerezett megnyitó kiváló alkalom arra, hogy a restaurátorok − különféle műtárgyak restaurálásának folyamatát bemutatva − láthatóvá tegyék szakmájuk jelentőségét a múzeumi tevékenységben.

A restaurátorok bemutatóiban hallható lesz többek között két pár barokk cipő, egy „Lottó figura” fényreklám, aranyozott ezüstkehely, díszsisak, balkáni pisztoly és a nyíregyházi Görög Katolikus Egyháztörténeti Gyűjtemény ikonjainak restaurálása is.

A kiállítás üzenete minden évben hasonló: a restaurálás előkészítésének és elvégzésének lépéseit megismerve a múzeumlátogatók rácsodálkozhatnak, hogy a restaurátor munkája mennyire felelősségteljes, széleskörű tudásra épülő és sokszor találékonyságot is igényel.

A kiállítás 2018. október 9-től november 25-ig tekinthető meg a Jósa András Múzeum nyitvatartási idejében.

RESTAURÁTOROK MŰHELYTITKAI III. PROGRAM

14.00 – 14.15. HALLAI LAURA JUDIT:

ISMERETLEN FESTŐ: CSODATEVŐ SZENT MIKLÓS IKON RESTAURÁLÁSA

14.20 – 14.35. MÁTYÁS VIKTÓRIA BEATRIX:

ISMERETLEN FESTŐ: SZENT PÉTER APOSTOL ÉS SZENT MÁRK EVANGÉLISTA IKONJÁNAK RESTAURÁLÁSA

14.40 – 14.55. MOÓR ANIKÓ:

KÉT PÁR BAROKK NŐI CIPŐ RESTAURÁLÁSA

15.00 – 15.15. MIKLÓS MARCELL:

18. SZÁZADI HÁZIPATIKA-SZEKRÉNY ÉS GYÓGYSZERGYŰJTEMÉNYÉNEK RESTAURÁLÁSA, KONZERVÁLÁSA

SZÜNET

15.35 – 15.55. MILE BALÁZS:

RÓMAI KORI VÁNKOSÍV BORÍTÁS, LÓSZERSZÁM ELEMEK ÉS JÁROMBORÍTÁS RESTAURÁLÁSA

18. SZÁZADI ARANYOZOTT EZÜSTKEHELY RESTAURÁLÁSA

16.00 – 16.15. BARTA BALÁZS:

MAGYAR KIRÁLYI DARABONT TESTŐRSÉG TISZTI SISAKJÁNAK RESTAURÁLÁSA

16.20 – 16.40. BALOGH IMRE:

ARANYOZOTT ÓNTÁNYÉR RESTAURÁLÁSA

BALKÁNI FRANCIAKOVÁS PISZTOLY RESTAURÁLÁSA

További hírek

Pályázati felhívás Babolcsi Andrea | 2019. február 11. hétfő

Midőn ujjaimat végig viszem a vonalakon és görbületeken, fölfedezem azt a gondolatot és érzelmet, amelyet a művész lehelt belé.” (Helen Keller) Pályázati felhívás tapintható alkotás készítésére A Jósa András Múzeum, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, a Kézzelfogható Alapítvány és a Rotary Club Nyíregyháza közösen hirdet kreatív pályázatot a Tapintható világ – Válts nézőpontot! […]

Bővebben
Múzeumi Önkéntestoborzó 2019 Kecskésné Tóth Gabriella | 2019. február 11. hétfő

Múzeumi Önkéntestoborzó 2019 Legyen tagja a Jósa András Múzeum önkéntes csapatának! A Jósa András Múzeum önkéntesek jelentkezését várja, akik előzetes felkészítés, majd vizsgát követően tárlatvezetőként kalauzolják a látogatókat az állandó kiállításokon! Olyanok jelentkezését várjuk, akik szívesen szánják idejüket arra, hogy önkéntesként a múzeumi csapat tagjai legyenek, akik nyitottak felkészülni a múzeum kiállításaiból és folyamatosan fejlődni […]

Bővebben
Múltunkról a jövőnek Dohanics László | 2019. január 31. csütörtök

A Jósa András Múzeum tisztelettel meghívja Önt és családját az A LEVÉLÍRÁS TÖRTÉNETE című kamarakiállításának megnyitójára 2019 február 1.-én 11.00 órakor a múzeum aulájában.

Bővebben