28. lh.

28. lh.

JELENTÉS A NYÍREGYHÁZA KELETI ELKERÜLŐ 28. LELŐHELY FELTÁRÁSÁRÓL

 

A lelőhelyen a 2002. november 8-án és a 2003. március 26-án végzett terepbejárások során kora bronzkorinak és császárkorinak meghatározott cserepekkel jellemezhető településre utaló nyomokat regisztráltunk. A leletek a Jósa András Múzeum gyűjteményében a 2003.5.1-12. és 2003.32.1-5. leltári számon találhatók.

 

Az ásatás kezdete

A leletmentő ásatás 2004. szeptember 17. és október 1. között folyt.

A régészeti munkálatok által érintett terület nagysága: 3433 m2. A lelőhely erősen lejt nyugati, illetve délnyugati irányban. Az objektumok egy része a lelőhely mély sávjában került elő, ezért ezek aljában általában feltört a víz. Az altalaj alapvetően sárga homok volt.

Összesen 13 régészeti objektum feltárására került sor: 9 késő rézkori gödröt, 3 lelet nélküli – de valószínűleg ugyancsak a rézkori településhez tartozó – gödröt és 1 újkori objektumot dokumentáltunk. További 2 foltról a bontás során kiderült, hogy nem régészeti jelenség.

A leletanyag legmarkánsabb részét a gazdagon díszített kerámiatöredékek alkotják.

A lelőhely legfontosabb objektumai a 6. és 9. számúak, az előbbiben egy – talán termékenységi varázslás céljából – elrejtett edénydepot-t találtunk.

A feltáráson közreműködött Pintye Gábor régész.

A 6. objektumban talált edénydepó

 

 

Gindele Róbert – Kádas Zoltán