Pályázati felhívás

Tapintható alkotás készítése

Babolcsi Andrea | 2019. február 11. hétfő

VÁLTOZÁS! ÚJ PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ

 

Midőn ujjaimat végig viszem a vonalakon és görbületeken,

fölfedezem azt a gondolatot és érzelmet, amelyet a művész lehelt belé.”

(Helen Keller)

 

 

Pályázati felhívás

tapintható alkotás készítésére

A Jósa András Múzeum, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, a Kézzelfogható Alapítvány és a Rotary Club Nyíregyháza közösen hirdet kreatív pályázatot a Tapintható világ – Válts nézőpontot! című kiállításhoz kapcsolódóan diákok számára.

A 2019. február 23-án nyíló kiállítás egyik fő célja a világ sokszínűségéből néhány szeletet felvillantva megmutatni, hogy milyen sokrétű a művészet, annak értelmezése, befogadása, mennyi különböző alkotás fér meg egymás mellett, mégis harmóniában egymással. Az alkotások közös pontjainak megkeresése segít abban, hogy megértésük és elfogadjuk a másikat. Felfedezésre invitálnak az alkotások, tapintás útján még közelebb kerülve hozzájuk, a művészhez, önmagunkhoz, s egymástól tanulva – látók a látássérültektől, látássérültek a látóktól -, újabb nézőpontokkal, érzésekkel, élményekkel gazdagodhatunk.

A tapintható alkotások készítésének feltételei:

A pályázók egyénileg és csoportosan is készíthetnek alkotásokat az alábbi korosztályi kategóriákban:

  1. alsó tagozatosok (6-10 éves korig)

  2. felső tagozatosok (11-14 éves korig)

  3. középiskolások (15-18 éves korig)

  4. egyetemi és főiskolai hallgatók (18+)

A pályázat témája szabadon választott, cél, hogy minél változatosabb formák, anyagok és felületek mutatkozzanak meg. Minden pályamunkához kérünk egy rövid leírást az alkotásról.

Formai kivitelezés:

Síkból kiemelkedő, tapintással könnyen érzékelhető, értelmezhető legyen vakok és gyengénlátók számára is. Az anyaghasználat esetében szinte minden megengedett, kivéve, amelyik nyomot hagy a bőrön, éles, szúró vagy veszélyes anyag.

Az alkotásoknál kérjük feltüntetni:

  • a pályamunka címe

  • a készítő(k) neve(i)

  • felkészítő pedagógus neve

  • iskola neve és címe

  • az alkotó elérhetősége: e-mail, telefonszám

A pályázók legfeljebb három alkotással nevezhetnek. Az elkészült pályamunkák személyesen is leadhatók a Jósa András Múzeum portáján vagy postán is elküldhetők az alábbi címre:

Jósa András Múzeum, 4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 21.

A pályázat beküldési határideje:

2019. március 14. (csütörtök) 17.00 óra  meghosszabbítva 2019. március 31. 17.00 óráig

Eredményhirdetés:

2019. március 20. (szerda) 11 óra     2019. április 8. (hétfő) 11.00

A legjobb pályamunkákat díjazzuk, valamint kiállítjuk 2018. április 2. – 7. között a Jósa András Múzeumban.

További információ: Babolcsi Andrea múzeumpedagógus: andrea.babolcsi@gmail.com, tel.: +36 20 9393505

További hírek

Szinyei művészete a műkereskedelem tükrében Madár Ximena | 2019. október 7. hétfő

A JÓSA ANDRÁS MÚZEUM Szeretettel várja Önöket Fertőszögi Péter művészettörténész, a BÁV Zrt. művészeti igazgatójának előadására, melynek címe: Szinyei művészete a műkereskedelem tükrében Időpont: 2019. október 10. (csütörtök) 17 óra Helyszín: Jósa András Múzeum díszterme (II. emelet) A belépés díjtalan. Az előadás révén betekintést kapunk Szinyeinek a műkereskedőkkel való kapcsolatába, megismerhetjük főművének, a Majálisnak a […]

Bővebben
Restaurátorok Műhelytitkai IV. Havasi Dóra | 2019. szeptember 18. szerda

A JÓSA ANDRÁS MÚZEUM ÉS A MAGYAR NEMZETI MÚZEUM ORSZÁGOS RESTAURÁTOR ÉS RESTAURÁTORKÉPZŐ KÖZPONTJÁNAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL 2019. SZEPTEMBER 20-TÓL NOVEMBER 24-IG A “RESTAURÁTOROK MŰHELYTITKAI IV.” CÍMŰ IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁST LÁTHATJÁK.             A tárlaton a Magyar Képzőművészeti Egyetem, végzős ipar- és képzőművész restaurátor hallgatói diplomamunkáikkal mutatkoznak be. A kiállítás a restaurátor szakma megismerését […]

Bővebben
TÁRLATVEZETÉS Babolcsi Andrea | 2019. szeptember 5. csütörtök

TOPOR TÜNDE ÉS WINKLER NÓRA TÁRLATVEZETÉSE A JÓSA ANDRÁ MÚZEUMBAN Szeretettel hívjuk és várjuk Önöket Topor Tünde művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője és Winkler Nóra kulturális szakértő, műsorvezető rendhagyó tárlatvezetésére a Szinyei kiállításban, melynek címe: Piknikezők, fesztiválozók, extrém sportolók.   A tárlatvezetés végén kortárs irodalmi reflexióval fűszerezzük a hangulatot Nagy Zsuka költő közreműködésével.   Időpont: 2019. […]

Bővebben