· Online Gyűjtemények ·

A nyíregyházi Jósa András Múzeum elődje több mint másfél száz éve jött létre régészeti gyűjteményként. Nem véletlen, hogy a műtárgyak legnagyobb részét ma is az 1711 előtt készült tárgyak együttese jelenti. A milliós kollekció nyilvántartása, kutathatóságának biztosítása természetszerűleg kívánta meg a digitális feldolgozást. Ma már közel 2000 lelőhely, csaknem 20.000 régészeti jelenség, több mint 15.000 tétel lelet adatait tartalmazó adatbázis áll rendelkezésünkre, melyet 72.000 feletti dokumentum (fotó, rajz, térkép, adattári egység stb.) tesz jól használhatóvá.

Az Egységes Múzeumi Informatikai Rendszer régészeti részének kialakítására a nagyberuházásokat megelőző leletmentések során felgyűlt tapasztalatok alapján került sor. Jó néhány társintézmény szakemberei osztották meg velünk eredményeiket. Ez alapján hozta létra a struktúrát a Pazirik Informatikai Kft. A Jósa András Múzeum 5 évvel ezelőtt kezdte el a tesztelést, melynek során sok átalakítás, javítás, korrekció után alakult ki a most használatban lévő rendszer. Ezt kívánjuk most megosztani az érdeklődőkkel (természetesen az érzékeny adatok kitakarásával).

Célunk, hogy a jövőbeni kutatást segítsük, és ösztönözzük a többi múzeumi gyűjtemény gondozóit, hogy csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz.