Időszaki foglalkozások

„Restaurátorok műhelytitkai 2.” című időszaki kiállításhoz ajánljuk

Csizmás kandúr üvegcsizmája /óvodásoknak/ 400 Ft/fő

Egy napfényes, ám kissé hűvös őszi reggelen Csizmás Kandúr arra ébredt a Csiga vendéglő poros és aprócska szobájában, hogy a bőrcsizmája helyett egy piros üvegcsizma várja az ágya mellett, és sok‐ s o k ö s s z e t ö r t i s m e r e t l e n t á r g y. V a j o n m i történhetett? Ugorjunk be egy képzeletbeli időgépbe és segítsünk Csizmás Kandúrnak minden tárgyat újjávarázsolni, s visszavinni az  otthonukba.

· A varázsló keze /1‐4. osztály számára/ 400 Ft/fő

Mit keres egy helyen ennyi különböző tárgy? Mi köze egymáshoz egy spanyol női nyeregnek, egy kínai esernyőnek, egy nyíregyházi szentképnek, egy székesfehérvári fából készült angyalkának, no és a többi tárgynak? Keressünk, kutassunk, szőjünk számukra egy közös történetet, s közben ismerjük meg a varázsló kezének titkait.

· Mentőöv a tárgyaknak – Én a restaurátor /középiskolások számára/ 400 Ft/fő

Mi köze a művészettörténetnek és természettudománynak egymáshoz a restaurátorok világában? Egyáltalán mi fán terem a r e s t a u r á t o r ? Tu d ó s v a g y m ű v é s z , e s e t l e g mindkettő? S milyen jövőt adhatnak a sérült, kopott, hiányos tárgyaknak? S neked milyen jövőt adhatna ez a szakma? Merüljünk el ebben a világban, s a végén eldöntheted, hogy bevállalnád‐e.

 

„Fejedelmeink mesés kincsei” című időszaki kiállításunkhoz ajánlunk

· „A leghűbb szolga” /1‐4. osztály számára/ 500 Ft/fő

A monda nyomán és a kincskereső őrjáték feladványait hívjuk segítségül, hogy megfejtsük és megismerkedjünk Fejedelmeink mesés kincseivel. Alkotó foglalkozáson fejedelmi címerpajzsot festünk.

· Vitézi próba /5‐8. osztály számára/ 500 Ft/fő

Izgalmas kincskereső, fejtörő, titkos író, kódolvasó játékokkal fedezzük fel a kiállítást, a merészebbek kurucruhába bújhatnak. Alkotó foglalkozáson láthatatlan titkosírással levelet írunk, amit valódi
pecsétviasszal zárunk le.

· A befalazott „vérgrófnő” – rejtélyes nyomozás középiskolások számára 500 Ft/fő

Az ítélet nélkül toronyszobájába befalazott grófnő hátborzongató legendáján keresztül ismerkedünk meg Erdély történetével, fejedelmeivel, s az ő mesés kincseikkel.

 

„Csókolj meg édes!” című időszaki kiállításhoz ajánljuk

· Legyél Te Sherlock segédje! /középiskolásoknak/ 500 Ft/fő
A 19‐20. századi polgári élet kettőssége, a szigorú viktoriánus erkölcsök és az erotikával túlfűtött bordélyházak pikáns hangulatába pillantunk be a foglalkozás során. Egy igaz történetre felfűzve
megismerjük a korszakot, s részesévé válunk, hiszen belecsöppenünk egy bűnténybe. Valójában ki is Mágnás Elza? Hogyan került a társasági élet középpontjába? Miért vált áldozattá? Az interaktív foglalkozás alatt mindenre fény derül.

Az időszaki kiállítások november 30‐ig tekinthetők meg.