· "a nyírség álmodója" ·

„Mert a szem néha káprázik… Káprázik, és ez az emberi boldogság.”

Krúdy Gyula

író, hírlapíró, a modern magyar prózaírás kiváló mestere

A Jósa András Múzeumban egy emlékszoba megnyitásával idézzük fel Krúdy Gyula alakját, ki oly nagy hódolattal adózott a női szépségnek, a jó ételeknek, jó boroknak és a cigányzenének. Mégsem volt igazán boldog, sem gazdag soha. Apró lila betűivel papírra vetett sorai a legnépszerűbb írók közé emelték.  A sóstói erdő titokzatosan susogó fáinak lombjai alól, az ódon podolini utcákról, a Margit-szigeti sétányról, a budai Tabán macskaköves utcáiról örökre hiányzik valaki. Valaki, aki a mennyei kiskocsmák ablakain át, kedvenc borát iszogatva bizonyosan ma is huncut pillantással figyeli az arra járó hölgyek hosszú szoknyái alól kivillanó karcsú bokákat.

Az új állandó kiállításban bemutatjuk az író gazdag életműve dacára szegényes hagyatékából Nyíregyházán fellelt könyveit, bútorait, tárgyait és emlékeit.
Szakmai partnereink, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, illetve a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatásával folyamatosan bővülő irodalmi tablókkal, rendhagyó órákkal, és meghirdetett alkalmakkal várjuk a jövőben a látogatókat.