Üzenet

Ásatások, leletek, történetek

A kiállítás megtekinthető: november 30-tól március 8-ig


Egy tárgy sokféle üzenetet hordozhat, miként egy vers vagy egy festmény is. Nem biztos, hogy ugyanazt jelenti egy fotográfia a fotográfusnak, és annak is, aki megnézi a művét. Ezzel a kiállítással arra vállalkoztunk, hogy nem csupán bemutatjuk az elmúlt években feltárásra került régészeti leleteket, hanem azt is elmondjuk, nekünk, régészeknek mit jelentenek, milyen üzenetet hordoznak.

Ám nehogy azt gondolja a kedves látogató, hogy az ő véleményére nem vagyunk kíváncsiak. Éppen ellenkezőleg! Lehetőséget adunk ugyanis arra, hogy a kiállításban elhelyezett üzenőtáblákon ők is leírhassák a véleményüket, a gondolataikat, hogy számukra mit üzen egy-egy tárgy, vagy akár az előkerülésének története. Ilyen formában gondolatot fogunk cserélni, ami mindenképpen érdekes vállalkozásnak tűnik!

A kiállításon olyan lelőhelyek anyagai elevenednek meg, amelyek az elmúlt években kerültek napvilágra. Így aztán meghallgathatjuk, mit üzen nekünk egy őskőkori, zsugorítottan eltemetett ember csontváza Mérkről, egy bronzkorban elrejtett kincslelet Újfehértóról, vagy a gyönyörű ékszereikkel, fegyvereikkel eltemetett szarmata lakosok Nyíregyháza-Orosról. És hogy kicsit közelebb érezzük magunkat elődeinkhez, megszólaltatjuk a tarpai honfoglaló előkelőséget is, valamint sírrekonstrukció keretében felvonultatjuk az elképesztően gyönyörű viseletének, fegyverzetének darabjait. Lehetőséget teremtünk arra is, hogy az érdeklődők végignézhessék egy kisfilm keretében a mellékletek restaurálásának folyamatát, valamint a tárgyakról készült 3D bemutatót.

Szintén a kiállítás ad majd otthont annak az üzenőfalnak, amelyen azoknak a megyei leletbejelentőknek mondunk köszönetet, akik áldozatos munkája és segítsége, fantasztikus terepismerete nélkül sokkal nehezebb lenne az életünk, és szegényebb a raktárunk.

Nem titkolt célunk továbbá az is, hogy ezzel a kiállítással kedvet csináljunk a 2013. január 7-én nyíló, „Megmentett Örökség – Kincsek Európa szívéből” című, szintén időszakos kiállításnak. Ez a kiállítás bemutatja, hogy az elmúlt másfél évtized folyamán a nagyberuházásokhoz kötődő feltárások országszerte milyen mértékben gazdagították a magyarországi régészeti örökségről alkotott képünket. Ezért az ország régészeti gyűjtőkörű intézményeinek a beruházásokhoz kötődő kutatások során előkerült leglátványosabb tárgyaiból, leletegyütteseiből válogattak a szervezők. A tárlat először 2012. április 20-án nyílt meg a Parlament Képviselői Társalgójában, és mindössze egy hétig volt látható, 2012 nyarától viszont országjáró körútra indult. Járt már a Budapesti Történeti Múzeumban, az Iseum Savariense Régészeti Műhelyében és Tárházában, Szombathelyen, a Magyar Nemzeti Múzeumban és jelenleg a szegedi Móra Ferenc Múzeum ad neki otthont. Januárban viszont megérkezik Nyíregyházára ez a páratlan régészeti válogatás, amire szintén minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Így tehát két kiállításhoz is igyekeztünk kedvet csinálni, reméljük sikeresen! Mindenkit nagy szeretettel várunk november 30-tól az „Üzenet – Ásatások – Leletek – Történetek”, január 7-től pedig a „Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből” című kiállításainkra, melyek február 15-ig lesznek megtekinthetőek!

 

Üzenet – Vírtuális Túra (SziMe3D) >>