„Régi művek a XXI. század vásznain”

 

Tevan Interaktív család- és nyomdatörténeti vándorkiállítás

A kiállítás május 31-ig látogatható


„Nagymama azt mondja, megértettem a lényeget, vagy mindig is tudtam. A fájdalom segít emlékezni, de úgy, hogy mégse csak a fájdalomra emlékszünk, hanem mindenre, mert muszáj emlékezni, mert csak az van, amire emlékszünk, amit elfelejtünk, az nincs többé, eltűnik a múltból, eltűnik a világból.”

Dragomán György: Máglya p. 77.

 

Tisztelt Pedagógusok, Tanulók, Érdeklődők!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni a Tevan interaktív vándorkiállításról, valamint a hozzákapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokról.

A kiállítás célja egyrészt az, hogy bemutassa a nyomda és Tevan Andor szerepét a magyar kultúrtörténetben, másrészt megismertesse a látogatókkal a család kiemelkedő művészeit. A Nyugat első nemzedékével szinte folyamatosan kapcsolatban álló nemzetközi hírnevű Tevan Nyomdát amelyet, Tevan Andor korszerű üzemmé fejlesztett, az 1910-es években  kezdte meg nagyszabású tevékenységét. A könyvek mellett egy saját lapot adott ki, emellett hét folyóiratot nyomtatott. Azt a családot, aki mindezeken túl aktívan részt vett Békéscsaba társadalmi és kulturális életében, alapítója volt az Auróra Körnek, amelynek tagjai több művészeti ágban is kiemelkedőt alkottak: Tevan Margit Munkácsy-díjas ötvösművész, Engel Tevan István grafikus, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjének birtokosa, továbbá Kolozsváry Sándor és Zsigmond elismert képzőművész volt.

A tervezés és kivitelezés során törekedtünk arra, hogy modernebb múzeuminformatikai berendezések segítségével egy színvonalas és változatos kiállítást készítsünk. Az interaktív felületek elsősorban a fiatalabb látogatók számára tudják sikeresen közelebb hozni a bemutatandó anyagot, a hangpontok segítségével a németül beszélő közönséghez is közvetlenül tudunk szólni, a „lapozógép” pedig virtuálisan lapozhatóvá teszi a százéves Tevan-köteteket. A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkoztató sarok tartozik számítógépekkel, nyomtatóval és egy eredeti biegelő-géppel. Játékos feladatokon és feladatlapokon keresztül tesztelhetik a tanulók megszerzett tudásukat, majd Tevan logóval ellátott könyvjelzőket nyomtathatnak és a nyomdában egykoron elkészítettekhez hasonló kartondobozokat készíthetnek maguknak. A múzeumpedagógiai foglalkozások célja, hogy a kiállítás anyagát a megtekintő tanulók könnyebben feldolgozzák, ismereteiket bővítsék, nyitottakká váljanak az értékek megőrzésére. Demonstrációs eszközök működtetésével, a hagyományos ismeretátadáson túllépve, aktivitásukra és kreativitásukra építve többféle tevékenységen keresztül az alkotás örömét aknázzuk ki érdeklődésük felkeltésének céljából. Élményszerűen ismerhetik meg a kiállítás szellemi és tárgyi anyagát, s közben olyan kultúrtörténeti ismeretekkel lehetnek gazdagabbak, melyeket az iskolai tanórákon is hasznosíthatnak, hiszen a kiállítás kapcsolódhat történelem, irodalom, művészettörténet, média, vagy egyéb tantárgyakhoz is.

 

Tevan Ildikó ajánlásával

tevan_kiallitas