Őszi tárlat 2013.

Időszaki kiállítás


Őszi tárlat nyílt a Jósa András Múzeumban. A hagyományokhoz hűen október második felében kiállításon mutatják be a megye művészeinek képző- és iparművészeti alkotásait. Érdekesség, hogy idén a 77 alkotás között 3 amatőr munkáját is megtekinthetik az érdeklődők. Az elmúlt egy év termését felvonultató tárlat november 21-éig látható a Jósa András Múzeumban.

Boros György, Szabó Attila és Soltész István alkotásait is bemutatja az Őszi Tárlat. A Jósa András Múzeumban 1955-ben rendezték meg az első Őszi Tárlatot, amely a megye alkotóművészeinek adott bemutatkozási lehetőséget. Idén ismét kiállították azokat az alkotásokat, amelyeket az elmúlt egy esztendőben készítettek a művészek.
Prof. dr. Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora elmondta, nagyon jó volt az időzítése az idei Őszi Tárlatnak, hiszen néhány nappal ezelőtt ünnepeltük Krúdy Gyula születésének 135. évfordulóját, illetve az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóját. A rektor kifejtette, hogy a tárlat mindkettőjükhöz kötődik. „Krúdyhoz, az Őszi Tárlat muzsikás kifejezésével, amely egy nagy szemlézést jelent, hogy mire vagyunk mi itt képesek Szabolcsban, Szatmárban, Beregben. És megmutatja Krúdynak a példáját azzal, hogy innen az ország keleti sarkából is a művészetben nagyon magasra lehet emelkedni. De kötődik 56 emlékéhez abban is, hogy a művészeten keresztül egy lázadást fogalmaz meg a szépért, a jobbért. Kifejezi az itt élő embereknek a törekvését a szépre, a jóra, nemcsak a művészetben való, hanem a társadalom boldogságára is” – tette hozzá a Nyíregyházi Főiskola rektora.
Az idei Őszi Tárlat újdonságot is hozott, hiszen 77 hivatásos művész által készített alkotás mellett 3 amatőr keze munkáját dicsérő produktummal is megismerkedhetnek a múzeumba látogatók. 
Madár Ximena művészettörténész elmondta, az idén nyitni próbáltak az amatőrök, illetve azok felé is, akik nem Nyíregyházán, vagy a megye valamely településén élnek, viszont itt dolgoznak. Nekik is bemutatkozási lehetőséget kívántak biztosítani.
Átadták a megye és a város művészeinek járó elismeréseket is. Gál Ludmilla textilművész és Varga Lóránt festőművész volt a díjazottak között. 
Az Őszi Tárlaton kívül a Könyvmegálló mellett Krúdy-padot avattak, így kívánják élő „közösségi térré” alakítani a múzeum előtti területet. Az Őszi Tárlat november 21-éig várja a művészetek iránt érdeklődőket.

 

Forrás: Nyíregyháza Megyei Jogú Város hivatalos honlapja
www.nyiregyhaza.hu