Kripták, temetkezések, leletek a XVII – XVIII. századból

„Hideg tetemimet az kik szemlelitek…”


Megtekinthető: 2017. júniusi 1-ig, nyitvatartási időben.

A halál szerves része a létnek. Félelmetes, egyben ismeretlen dolog, s emiatt valami borzongató kíváncsisággal tekintettek rá már eleink is, de e tekintetben a helyzet ma is változatlan. Önkéntelenül merülnek fel a kérdések a jelenkor emberében: hogyan, mi módon történt 2-300 évvel ezelőtt egy temetés? Milyen ceremóniák zajlottak? Mit helyeztek az elhunyt mellé és milyen öltözékben helyezték a sírba? Mi maradt meg ebből az utókorra? Hogyan emlékeztek a megholtakról rokonaik? Egyáltalán: hogyan néz ki egy kripta?

Kiállításunk ezekre a kérdésekre próbál röviden válaszolni. Bemutatunk néhány tárgyi emléket a XVII-XVIII. századból, valamint a XIX. század elejéről. Ezek egykor élt jómódú vagy éppen előkelő hölgyek és urak temetkezéseiből származnak. Láthatunk az elhunytak emlékét őrző epitáfiumokat. Megtekinthetjük az 1758-ban elhunyt Károlyi Ferenc temetési ceremóniájának „forgatókönyvét”, melynek segítségével elképzelhetjük, hogyan temettek el akkoriban egy országos hírű arisztokratát.

A kripták mindig is izgatták az emberek fantáziáját. A kívülállók legendákat költöttek az ott rejlő kincsekről, melyek következtében számos sírboltot törtek fel és fosztottak ki civilek vagy éppen katonák. Ezen szégyenletes – esetenként morbid – eseményekre vonatkozólag mutatunk be Önöknek néhány XIX-XX. századi feljegyzést. Néhány felvétel erejéig „ízelítőt” kaphatunk a korabeli kriptákból is.

Reméljük, hogy tárlatunk megtekintésével a látogatók választ kapnak a fent vázolt kérdésekre!

 

A kiállítás kurátorai: Jakab Attila és Pintye Gábor
A kiállítás megvalósításáért az alábbiaknak tartozunk köszönettel: Porcsalmai Református Egyházközség, Márokpapi, Református Egyházközség, Oláh György asztalos (Dombrád), Kondás Sándor (Nyíregyháza), Kissné Bendefy Márta, Várhegyi Zsuzsanna, Moór Anikó (Budapest).
A Jósa András Múzeum részéről: Sipos Attila Csaba, Cseppentő Zoltán, Havasi Dóra, Dankóné Németh Erika, Szmolár Edit, Takácsné Varga Ágnes, Szinyéri Péterné, Csiszár Gyöngyi restaurátorok, Szikora Tamás, Linzenbold Attila, Magyar Andrea, Szikszai Sándor.