Hazatérés

125 éve születtet Diener-Dénes Rudolf festőművész

Időszaki kiállítás

Megtekinthető: a Vidor Fesztivál alatt.


Diener-Dénes Rudolf (1889-1956)

Diener-Dénes Rudolf 1889. január 28-án született Nyíregyházán. Mivel a család szegényesen élt, 13 éves korától kezdve dolgozni kényszerült. Szülővárosában borbély-, nyomdász és paszományos mesterséget tanult. 1909-ben Budapestre költözött, ahol az Iparrajziskolában és az Iparművészeti Iskola esti tanfolyamán Pap Henriknél folytatott előtanulmányokat. 1910-1913 között kisebb megszakításokkal a Képzőművészeti Főiskola növendéke, itt Ferenczy Károly volt a mestere. 1910-ben állított ki először, majd ezt követően számos kiállításon szerepelt itthon és külföldön egyaránt. Rövid ideig Bécsben képezte magát, majd Iványi Grünwald Béla irányítása mellett a kecskeméti művésztelepen. Később a Haris-közi szabadiskolában Rippl-Rónai Józseftől tanult. Első sikeres önálló kiállítása 1924-ben nyílt meg a budapesti Belvedere Szalonban. Művészetére a Franciaországban eltöltött időszak (1924-1931) volt a legnagyobb hatással. Párizsban élt, de járt tanulmányúton Bretagne-ban és Normandiában is. Párizsban ismerkedett meg későbbi feleségével, Salamon Bertával. 1931-ben családjával együtt Budapestre költözött. Hazatérése után az Ernst Múzeumban mutatta be franciaországi képeit. 1931-től kezdve a nyarakat Szentendrén töltötte, 1946-tól haláláig a Szentendrei Művésztelep tagja volt. 1949-ben, hatvanéves születésnapján a kultuszminiszter Pro Arte éremmel tüntette ki.

Művészi felfogása a francia impresszionizmushoz és posztimpresszionizmushoz áll közel. Többnyire tájképeket, csendéleteket, bensőséges hangulatú portrékat, enteriőröket és lírai városképeket festett. Az olajfestés mellett az akvarell- és pasztelltechnika kiváló mestere volt.

Halálának huszadik évfordulóján, 1976-ban jelent meg a festő életművét bemutató monográfia François Gachot tollából.

Családja a festő művészetének bemutatására Toulouse-ban emlékházat működtet.

Idén a művész születésének 125. évfordulójára emlékezve nyílik tárlat a Jósa András Múzeumban a Vidor Fesztivál keretein belül.