“Építjük a nép országát!”

Időszaki kiállítás

Megnyitó: 2014. február 25.


Az „építjük a nép országát” című kiállítás a Magyar Kommunista Párt hatalomra kerülését és diktatúráját mutatja be 1945 és 1956 között.

Az első helyiségben Magyarország felszabadulásáról és a második világháború veszteségeiről olvashat a látogató. A vitrinben a háború utolsó szakaszából válogatott tárgyak és dokumentumok láthatóak. Bemutatásra kerülnek a bombázás borzalmait bemutató fotók és levelek.  A békével nem szűntek meg a borzalmak, ezreket hurcoltak el málenkij robotra és az erőszakos lakosságcsere is nagy vérveszteséget jelentett az országnak.

A második  helységben az 1945-ös választás történetéről és eredményeiről kapunk képet, a látogatók megtekinthetik a korabeli szavazólapokat . Mivel a Kommunista Párt csak elenyésző számát kapta a szavazatoknak taktikát kellett váltania. A hármas számú tabló a kommunisták szalámipolitikájáról szól, hogyan lehetetlenítette el a többi párt munkáját akár a rágalomhadjárataival, akár erőszakkal. A tablón a Kisgazdapártot lejárató karikatúrát láthatunk a Ludas Matyi magazin 1946-os számából.

A következő tablón az 1947-es országgyűlési választások története és eredményei olvashatók. A látogató megszemlélheti a korabeli szavazólapok mellett a hírhedt „kékcédulát”, amely használatával sikerült a kommunistáknak csalással több szavazatot megszerezniük.

A következő helyiségben a diktatúra kiteljesedését mutatja be a kiállítás. A terem és berendezése egy földalatti, korábban légoltalmi óvóhelyként szolgáló szobájában egy ÁVÓ által használt irodát és cellát jelképez. Az irodai asztalon a korabeli tárgyak mellett egy lámpa világít a vádlottak számára elhelyezett szék felé. A szék körül a padlón a vércseppek jelképezik a vallatások brutalitását. A teremben lévő tablókon a Rákosi által vezetett ország diktatúrájáról és az ÁVH és ÁVÓ történetéről olvashat a látogató. Az íróasztal fölött egy Kínából Rákosi Mátyásnak küldött ajándék látható, amely magát Rákosit ábrázolja.

A teremből kilépve újra az előző folyosón folytatódik a kiállítás. Az utolsó tablón Sztálin halála utáni rövid korszakról olvashatunk. Az esztelen iparfejlesztés következményeként válság alakult ki Magyarországon. Növelték a beszolgáltatások mértékét, az emberek éheztek. A falon megtekinthetjük a Megyei Beszolgáltató Hivatal zománctábláját és különböző iratokat amelyek a termények beszolgáltatását és „padlássöpréseket” dokumentálták. A kiállítás 1956 júliusáig vezeti a történetet, amikor is Rákosi Mátyást elmozdították politikai posztjáról és a Szovjetúnióba távozott.

 

Mohácsi Endre
történész