“Benczúr ismét köztünk van!”

Időszaki kiállítás

2014. január 28. | 2014. május 1.


A 170 évvel ezelőtt született festőfejedelemre emlékezünk azzal a tárlattal, amely a művész több mint harminc alkotását vonultatja fel a Jósa András Múzeumban.

Benczúr Gyula 1844. január 28-án született Nyíregyházán, s bár az élet messze sodorta őt szülővárosától, Nyíregyháza mindig is nagy tisztelettel adózott szülöttének.

Kiállításunk egyedi megvilágításból mutatja be a magyar akadémizmus legnagyobb képviselőjét. A tárlaton felvonultatott anyag révén, szinte végigkövethető Benczúr művészi fejlődése, kezdve a gyermekkorában készített első önálló rajzaitól, a müncheni akadémia évei alatt készült első sikeresebb stúdiumain keresztül, a festő életének utolsó szakaszában, főként saját szórakoztatására festett mitológiai témájú képeinek bemutatásával. A kiállítás, az életében is nagy anyagi és erkölcsi elismerésnek örvendő festőművész magánéletébe is betekintést nyújt. Harmonikus családi életének kivetülései a nővérét, feleségét és gyermekeit megörökítő portréi, valamint a Kedvenceim című festménye. Bemutatjuk többek között Benczúr első önarcképét is, amelyet 17 korában alkotott. A portrén már megfigyelhetők a magas technikai tudást és kifinomult színérzék, amelyek Benczúr festészetének legfőbb sajátosságai. A tárlat egyik legszebb darabja, az 1875-ben készült Vajk megkeresztelése című monumentális munkájához készült, Szent Adalbert püspököt ábrázoló tanulmánya.

A Magyar Nemzeti Galériából és a miskolci Herman Ottó Múzeumból származó festmények mellett, a kiállítás helyet adott számos értékes dokumentumnak is. Láthatók Benczúrnak az 1909-es nyíregyházi látogatásával és díszpolgári címének átadásával kapcsolatos iratok, továbbá bemutatjuk Ifj. Benczúr Gyulának, a festő fiának édesapja életéről írt több mint, 160 oldalas dokumentum értékű kéziratát, amely a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum tulajdona.

A tárlaton megtekinthető továbbá Kisfaludi Strobl Zsigmond Benczúr portréja is 1929-ből. A szegedi Pantheon számára készült szobor kisméretű gipszmodellje a zalaegerszegi Göcseji Múzeum gyűjteményének értékes darabja.

 

 

Madár Xiména
művészettörténész