A Spányi és az Ősz család művészeti kiállítása

100 évvel ezelőtt, augusztus 16-án született Ősz Dénes festőművész Budapesten. Ő előtte és családja előtt tiszteleg a jelenlegi kiállítás.

A kiállítás megtekinthető: 2015. október 12-ig


Joggal tevődik fel a kérdés: mit keres egy tősgyökeres budapesti festő Nyíregyházán? A szerelem hozta őt városunkba, hiszen felesége nem volt más, mint a híres vármegyei orvos, polihisztor Dr. Spányi Géza leánya, Spányi Ilona. A pár a budapesti Képzőművészeti Főiskolán ismerkedett meg egymással. 1942-ben kötöttek házasságot és még ugyanebben az évben megszületett leányuk, Ősz Ilona, aki szintén festőművész lett. 1943 januárjában a család ösztöndíj keretén belül Rómába utazott. Az itt eltöltött egy év alatt a házaspár a Római Képzőművészeti Akadémián képezte tovább magát. Itt tartózkodásuk alatt egyéni kiállítással is bemutatkoztak a római nagyközönségnek, és III. Viktor Emánuel olasz király személyében vevőre is találtak. A világháború Nyíregyházára hozta a fiatalokat. Ilona családjához költöztek ahol a megélhetésük biztosítása véget Dénes egy ideig Spányi Géza mellett dolgozott a korházban. Bár nyíregyházi tartózkodása rövidnek mondható, jelentősége annál nagyobb. Hiszen egyike volt az 1946-ban megalakult nyíregyházi Bessenyei György Képzőművészeti Szabadiskola tanárainak, illetve vezetőinek.

A négy művészi tehetséggel és kreativitással megáldott alkotónak állít emléket a most megnyílt tárlat.

osz1

Ősz Dénes

 

IN MEMORIAM ŐSZ DÉNES

100 évvel ezelőtt, augusztus 16-án született Ősz Dénes festőművész Budapesten. Édesapja mérnök volt. Mikor két éves volt, az édesanyja a spanyolnátha áldozata lett, így a gyermek a nagyszülőknél nevelkedett. A Reálgimnázium elvégzése után felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol Réti István és Rudnay Gyula voltak a mesterei. 1938-tól szerepelt kiállításokon.

A főiskolán ismerkedett meg későbbi feleségével Spányi Ilonával, aki a híres nyíregyházi orvos és polihisztor Spányi Géza leánya volt.

Spányi Ilona 1941-ben végzett a Képzőművészeti főiskolán Szőnyi István és Aba-Novák Vilmos tanítványaként.

A pár 1942 őszén kötött házasságot, nem sokkal később, november 23-án Budapesten megszületett egyetlen közös gyermekük, Ősz Ilona.

1943 januárjában a család ösztöndíj keretén belül Rómába utazott. Az itt eltöltött egy év alatt a házaspár a Római Képzőművészeti Akadémián képezte tovább magát. Itt tartózkodásuk alatt Dénes egyéni kiállítással mutatkozott be a római nagyközönségnek, és III. Viktor Emánuel olasz király személyében vevőre is talált. A világháború okozta nehézségek és a folyamatos bombázások Nyíregyházára hozták a fiatalokat. Ilona családjához költöztek ahol a megélhetésük biztosítása véget Dénes egy ideig Spányi Géza mellett dolgozott a korházban. Bár nyíregyházi tartózkodása rövidnek mondható, jelentősége annál nagyobb. Hiszen egyike volt az 1946-ban megalakult nyíregyházi Bessenyei György Képzőművészeti Szabadiskola tanárainak, illetve vezetőinek.

1947-ben visszaköltött a fővárosba. Egyéni kiállítása nyílt a Fókusz Galériában, a Fészek Klubban és a Csók Galériában. Budapesten, Csepelen és Pécsett freskókat alkotott. Tizenhat festménye pedig a Magyar Nemzeti Galériában talált otthonra.  

1952-ben festette meg a városligeti Gundel étterem kerek mennyezeti freskóját. 1954-ben Bíró Géza festőművésszel együtt restaurálta a Hungária (New York) Kávéház freskóit.

Ősz Dénes

Ősz Dénes

Személyes okok vették rá arra, hogy 1961-ben elhagyja a Dunamenti várost, hogy Svájcba Bécsbe, Párizsba majd, Münchenbe utazzon. Münchenben találkozott a Bergisch Gladbachban élő honfitársával Dr. Meleghy Gyulával, és ez a találkozás döntően meghatározta életének későbbi alakulását. 1963 végén véglegesen Bergisch Gladbachba költözött. Kezdetben a Bergischer Löwe Hotelben szállt meg és a Brüning bérlő házaspárban gazdag barátokra és művészetkedvelőkre talált. Újonnan kialakult baráti köre gondoskodott folyamatos képi megbízásokról és vásárlásokról.

A magyar professzor, okos tekintetével, eleven szemeivel, szakállával, karakteres arcával, egzotikus jelenség volt a város lakói számára. Társasági ember volt, az érdeklődőket művészi beszélgetésre hívta, akár az utcán is egy kávé vagy üveg bor mellett.

Később, miután a Laurentiusstraße 16. szám alatt berendezte műteremlakását, annak ajtaja mindig nyitva állt a művészetkedvelők előtt. A különös atmoszférájú, bohóc-figurákkal, bohókás, szeretetre méltó tárgyakkal, festményhalmokkal körülvett műteremlakásában időszakonként úgynevezett „műterem-kiállításokat” rendezett legfrissebb alkotásaiból és „festőiskolát” is szervezett a tehetséges fiatalok és felnőttek számára.

Bergisch Gladbachba való megérkezése után másfél évvel nyitotta meg új képeinek első kiállítását a városban. A Bergischer Löwe hotelben megrendezett tárlaton főként tájképek és portrék szerepeltek. Bár a média és a város is nagy mértékben támogatta művészi ambícióit, Ősz hamar kilépett ebből a korlátolt térből és 1962-1964 között Párizsban, Svájcban és Kölnben is bemutatkozott egyéni tárlattal. Kölnhöz különös festői és személyes vonzódás kötötte, hiszen a város valamennyi hídjával és tornyával Budapestre emlékeztette őt.

1965-ben a Société des Artistes Français szalonkiállításán különdíjjal jutalmazták, a következő évben pedig ugyanazon a kiállításon aranyérmet nyert.

Ősz a budapesti képzését tekintette a kiindulópontnak, sajátos művészi pályafutása túl ment minden izmuson és koráramlaton. A totális absztrakcióhoz vezető utat sosem választotta. A tradíció, a mesterség és a természetesség voltak festészetének fő értékei.

Ősz Dénes 1980. május 23-án halt meg Bergisch Gladbachban. Életművének jelentős részét a Jósa András Múzeum őrzi.

 

 

Válogatott kiállítások:

1943 – Róma

1948 – Fókusz Galéria, Budapest

1948 – Fészek Galéria, Budapest

1958 – Csók Galéria, Budapest

1962 – Galerie Cambacérès, Párizs

1963 – Salon d’automne-Párizs, Salon de l’Art libre – Párizs

1963 – 64 Münchenben

1964 – Hotel de ville d’Yverdonban, Svájc (Claudie Rémont-Ramonnal)

1965 – Hotel „Bergischer Löwe”, Bergisch Gladbach

1965 – Société des Artistes Français

1971 – Gevelsberg

1976 – EuRo – Kunstgalerie, Saarbrücken

1976 – Galerie Schlinkhoven, Bergisch Gladbach

1977 – Rathausfoyer, Gevelsberg

1982 – Galerie Villa Zanders, Bergisch Gladbach

 

 

Műteremkiállítások:

1973 – Laurentiusstraße 16., Bergisch Gladbach

1979 – Laurentiusstraße 16., Bergisch Gladbach