Balczó Edit keramikusművész

balczo11935 július 1- én született Kondoroson, Balczó András evangélikus lelkész és Paulínyi Edit kántor-tanító első gyermekeként. 1940-ben családja Nyíregyházára költözik, itt vészelik át a háborút és az orosz megszállást. Tanulmányait 1941-ben az evangélikus központi elemi iskolában kezdi, majd 1945 őszétől a Geduly Henrik evangélikus leánygimnáziumban folytatja.

A művészetek érdekelték, ezért az érettségi után az Iparművészeti Főiskolára adta be jelentkezését. Jelentkezését első alkalommal mint ”osztályidegenét” elutasították, így egy lehetőség nyílt számára: dohánygyári munkásnőként kezdett el dolgozni. Céltudatos és elszánt volt. A következő évben ismét   beadta jelentkezését, s a 300 jelentkező közük bekerült a 30 felvételt nyert közé.

1959-ben szerzett diplomát a Főiskola kerámia tanszakán, abban az időben, amikor Borsos Miklós és Gádor István ösztönzésével végezte alkotómunkáját a korabeli fiatal keramikusnemzedék.

Az évek során egyre nagyobb különbségek alakultak ki az egyes tanítványok és növendékek között. A tanítványok az európai kerámia alkotómódszereihez és stílusaihoz alkalmazkodva hozták létre egyéni művészetüket.

A népies irányzat egyik legmarkánsabb képviselője kétségtelenül Balczó Edit. Épülethez kapcsolódó plasztikákat, murális munkákat készített, kisméretű festett faliképeit az Iparművészeti Vállalaton keresztül forgalmazta. Technikájában és formavilágában is a magyar néphagyomány ősi forrásából merít. Ez azt jelenti, hogy kerámiáin a népi hangvétel, népművészet és néprajz ihletését fedezhetjük föl. Modern figurális és mozaikmunkáin is átsüt a balladai hangulat, amely különös atmoszférát kölcsönöz alkotásainak. Formáit a modern művészeti irányzatok is befolyásolják, elsősorban az expresszionizmus és a gyermekrajzok. Műveit a mozgás és dinamika jellemzik.

Munkáival részt vett több hazai és külföldi kiállításon, többek között a pécsi biennálékon, Londonban és Rómában pedig csoportos kiállításokon.

A megfeszített munka, a magányos élet aláásta egészségét, így 2010 jan. 22-én egy váratlan szívelégtelenség vetett véget életének.

 

Egyéni kiállítások

1970 Művelődési Központ, Derecske
1972 Képcsarnok, Szekszárd
1974 Balatonfüred

Válogatott csoportos kiállítások

1963 Modern magyar kerámia, London
1965 5. Országos Iparművészeti kiállítás, Műcsarnok, Budapest
1966 Gádor István és tanítványai, Ernst Múzeum, Budapest
1968, 1972, 1976 I., III., IV., Országos Kerámia Biennálé, Pécs
1968 Mai Magyar Kerámia, Vár, Siklós
1971 Aba Novák Terem, Szolnok
1972 Edénykultúra, Műcsarnok, Budapest • Nyári Kerámia Sympozion, Siklós

 

Művek közgyűjteményekben

Janus Pannonius Múzeum, Pécs • Iparművészeti Múzeum, Budapest • Kerámia Gyűjtemény, Siklós • Victoria and Albert Museum, London

Köztéri művei

Figurális kerámia falikép és burkolat (1962, Kazincbarcika, Borsodi Vegyi Kombinát étterme)
Madarak (mázas kerámia, 1964, Veszprém, Vegyipari Egyetem diákotthona)
Lakodalmas (figurális síkkerámia, 1967, Dalmand, Állami Gazdaság Kultúrotthona)
Figurális kerámia kompozíció 9 elemből (1968, Békéscsaba, Konzervgyár étterme)
Zrínyi-Balassi-Csokonai-Petőfi (plasztikus, mázas kerámia, 1970, Derecske, Művelődési Ház homlokzata)
Dekoratív burkolat (1971, Rétság, Új Gimnázium előcsarnoka)
Dekoratív síkkerámia (1976, Miskolc, Gyermekváros óvodai foglalkoztató)
Festett síkkerámia (1978, Kijev, Magyar Főkonzulátus lépcsőfeljáró pihenője)
Gyógynövények (mázas síkkerámia, 1978, Derecske, Gyógyszertár)
Kerámia burkolat (1981, Budapest, Budafoki Kisegítő Iskola aulája)