Emailos bronz sakktábla díszű ruhakapcsoló tű

Kr.u. I-IV. sz., Nyíregyháza–Felsősima

Fibulának nevezik a ruhakapcsoló tűket, melyekkel eredetileg felsőruhát tűztek össze a vállon. A barbár szarmaták – nők és férfiak egyaránt – ezt nem funkcionálisan alkalmazták, hanem felvarrva a ruhára.

A zománcos példányok készítéséhez fémalapra volt szükség. Az öntés során ezen úgy alakították ki a mélyedéseket, mintákat, hogy készen legyenek az email befogadására. Ezt töltötték ki az üvegből készített, fémoxiddal színezett zománccal. Égetés után a munkadarabokat fényesre csiszolták.

A tárgy mechanikus tisztítása során a lazábban kötött szennyeződések szike segítségével kerültek eltávolításra. A lemez hátoldalára ezt követően egy „helyi” pakolás került, mely a tárgy tisztulását eredményezte. Az email betéteket vizsgálva megfigyelhető, hogy opálosodnak és repedeznek, itt csak alkoholos ecseteléssel történt a tisztítás. Hogy a díszítés színe, esztétikai megjelenése a lehető legközelebb álljon a tárgy eredeti állapotához, egy epoxi típusú gyanta lett használva az emailos rész feltöltéséhez.

Németh Erika