Sajátságos fokos nagyhalászról

Nagyhalász határából 1900. elején izgalmas régészeti leletek kerültek a nyíregyházi múzeumba. A tárgyak előkerülési körülményéről az alábbi sorokat vetette papírra Jósa András névadó, múzeumigazgatónk:

Jósa András leírókartonja

Jósa András leírókartonja

„N.halász Gencsy albert orsz. gyűlési képviselő urnak Homoktanya birtokáról, szántás alkalmával 1900. Febr. vége. Jeney Szabó Károly tiszttartó urtól. Két sajátságos fokos egy vaskés, egy kívül reczézett, két sima [ovális] átmetszetű bronz karperecz, három agyaggyöngy vagy orsógömb, 3 vas karika, 8 többé kevésbé töredezett éles hasú kisebbfajta cserépedény.”

A leletekről készített természetes nagyságú, árnyékolás nélküli rajzai további értékes információkkal szolgálnak. A megsárgult papírlapokról megtudjuk, hogy a ragadozómadárfejben – sas, vagy a mitikus griff – végződő karú díszfegyver:

 

 

Jósa András leírókartonja

Jósa András leírókartonja

„A pilini, berczeli, nyíregyházai La Tène kori fokosokhoz hasonló vas fegyver azon különbséggel, hogy az éllel ellentétes vége nem fokban hanem karikában végződik mögötte egy aklaszeggel vagy szemölcs díszítéssel. […] felülete rozsdás nagyon, de az él hangot ad és itt ott nyomai látszanak azon öntvényburoknak a milyen a berczelieket borítja, és a rozsdától megóvta.” „Az éllel ellentétes végén nem fokot látunk, hanem csigaszerű felkunkorodásán lyukat, melyre felakasztható volt.” A leletanyag bemutatását végül így zárja: „Azt hiszem unicumok”

Jósa András szemléletes leírása napjainkig érvényes. Mindössze annyi kiegészítést tehetünk hozzá, hogy e sajátságos díszfokosnak a Kárpát-medence területén napjainkig nem akadtak párjára. Egyesek társadalmi, mások katonai rangjelző szerepet tulajdonítanak neki.

A 21,5 cm hosszú, kovácsoltvas emlék a hazai szkíta korszak – Kr.e. 7. század második fele – 4. század – kiemelkedő képviselője.

A leletet jelenleg a Jósa András Múzeum állandó régészeti kiállításában tekinthető meg.