Oroszlánok a kapu előtt

or1_kesz_web

Archív fotó Gencsy Ferenc síremlékéről (fotó: Kiss Lajos)

A Hónap műtárgya című sorozatunk decemberi témája a Jósa András Múzeum főbejárata előtt látható oroszlánok. Az itt látható darab ezek egyikének kicsinyített mása. Sokan nap mint nap látják ezeket az öntöttvasból készült alkotásokat, ám történetüket kevesen ismerik. Az alábbiakban ezt mutatjuk be röviden. Az oroszlánok – melyekből összesen négy darab van – 1954-ben kerültek be a Múzeum gyűjteményébe. Egykor Balkány-Kecskéspuszta ma: Nagykecskés) temetőjében álltak, Gencsy Ferenc (1768-1851) altábornagy sírján. A síremlék egy öntöttvas obeliszkből állt, melynek sarkaihoz négy darab, kőből épített talapzat csatlakozott. Ezekre helyezték rá az oroszlánokat. 1953-ban fémtolvajok rombolták le a síremléket. Az obeliszk megsemmisült, de az oroszlánokat a balkányi rendőröknek sikerült megmenteniük. Erre Nagyváradi Horváth István – a Gencsy család rokona – hívta fel Nyárády Mihály, egykori múzeumigazgató figyelmét. Ő hozta be azokat a Múzeumba. Mai helyükre 1976-ban kerültek. A másik két oroszlán Vásárosnaményban, a Máthé kúria előtt van kiállítva.

A síremlék öntöttvas darabjai vélhetőleg munkácsi vasgyárban készültek. Előképei Poroszországban keresendők, ahol a XIX. század elején néhány síremléken és egyéb alkotásokon hasonló oroszlánok tűnnek fel.

Az oroszlánok múzeumunkba kerülésének története részletesen olvasható lesz a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle 2015/4. számában, mely 2015 december közepén jelenik meg.