Kozák lovas szobra

A Kozák lovas szobrát, – más néven Malinovszkij emlékszobrot – a szovjet csapatok bevonulása után maga Malinovszkij marsall rendelte meg Pátzay Pál szobrászművésztől.


A szobrot az ország első felszabadulási emlékműveként leplezték le 1945. május 8-án, az akkori Luther téren. A tér elnevezésén ekkor még nem változtattak, csak 1954-ben nevezték el a felállított emlékmű megrendelőjéről.

1956. október 26-án déli 12 óra körül a nyíregyházi forradalmárok egy teherautóra kötött drótkötéllel lerángatták és összetörték a szovjet megszállókat jelképező emlékművet.

Csak a szobor itt látható fejét sikerült megmenteni a nép haragja elől, melyet Koroknay Gyula művészettörténész adott át a Jósa András Múzeumnak.

A művész később pótolta a ledöntött szobrot. A valamivel nagyobb kivitelben készült köztéri alkotást 1957-ben állították fel újra.

A rendszerváltozást követően sok vita támadt a szobor körül, hiszen, többen szerették volna ha lebontják. A város közgyűlése végül 1992-ben úgy döntött, hogy a szobor művészi értéke miatt maradjon a helyén, de változtassák meg hősi emlékmű jellegét. A tér pedig visszakapta régi nevét.

 

A SZOBORFEJ ADATAI:

Anyag/technika: bronz, öntött
Befoglaló méret: 23×19,2×22 cm

Madár Xiména
művészettörténész

kozak_szoborfej