Múzeumi Könyvmegálló

Kedves Barátunk!

2013. június 15-én a Múzeumok Éjszakája keretében nyitottuk meg a Jósa András Múzeum előtt a Múzeumi Könyvmegállót, két felújított telefonfülkében, azzal a céllal, hogy az olvasás szeretetére buzdítsuk az ott megfordulókat. A megállóban elhelyezett könyveket el lehet vinni, majd visszahozni, esetleg más könyveket felajánlani.

A Múzeum nevében tisztelettel kérjük, hogy feleslegessé vált, esetleg duplumban lévő könyveivel támogassa kezdeményezésünket. Múzeumunk egy megbízottja rendszeresen “karbantartja” a könyvállományt, szükség és kérés esetén az elhelyezett könyvek mozgásáról készséggel ad tájékoztatást.
Kedves Barátunk! Ha ötletünk elnyerte tetszését, kérjük segítse munkánkat. Könyvadományait, – melyet előre is megköszönünk – a Jósa András Múzeumba (4400 Nyíregyháza Benczúr tér 21.) várjuk!

A múzeum elérhetősége és személyes kapcsolatok >>


 

Tudnivalók

Könyveink nagy hányada egyszeri elolvasás után felkerül a polcainkra, majd talán sosem vesszük őket ismét kézbe. A könyvmegálló kezdeményezések egyik célja, hogy a feleslegessé és elfeledetté vált darabokat, mások kezébe juttassa.
Ennek a megoldásnak egy remek példája az egyre több helyen megvalósuló ingyen köztéri könyvtár. A Németországból indult mozgalom az elmúlt közel 5 évben több német, osztrák és svájci városban meghonosodott, az első szekrényeket még 1990-ben állították fel a németországi Darmstadtban és Hannoverben. A program keretében önkormányzatok és civil szervezetek a városok fontosabb csomópontjaiban könyves fülkét állítanak, amelyeket a “Hozz egy könyvet, Vigyél egy könyvet” szellemiségben a helyi lakosság használhat. Berlinben 2006-ban valósult meg az első ilyen projekt, mely során egy fatörzsbe polcokat kialakítva helyeztek el 100 könyvet. Ennek a könyvmegállónak a különlegessége, hogy kidőlt fákból lett összeépítve, hogy egy teljes fát imitáljon. A Berlin Book Forest célja nem pusztán az olvasás ösztönzésére irányult, hanem a könyvek előállítási folyamatára, a környezetvédelem lehetőségeire is felhívta a figyelmet. Az eredeti tervek szerint két évig maradt volna Berlin utcáin a könyvmegálló, de az emberek megkedvelték, így végül a szervezők megtartották. A világ különböző tájain már ismert és népszerű kezdeményezésről van szó, Angliában a számtalan, már egyre kevésbé használt piros telefonfülkéket rendeztek be könyvespolccal. Kíváló példa az újra használatra.

Ennek az alapötletnek alapján fordult meg két évvel ezelőtt a dolog a fejemben. A Jósa András Múzeum lelkes támogatásával mára ez meg is valósult. Jelenlegi tapasztalataink alapján a lakosság célszerű kihasználás mellett örömmel vette kezdeményezésünket. Nem titkolt célunk megismertetni a helyi lakosságot a helytörténeti irodalommal, a helyi kutatás eredményeivel, melynek a kiállított fülkékben külön részt biztosítva teszünk ennek eleget. Tesszük abból az apropóból, mivel ezek a szakmunkák sokszor kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak. Mivel a helyismereti irodalom Nyíregyháza más műhelyeiből is származik, ezért kapcsolatba léptünk az ügy érdekében a Nyíregyházi Levéltárral, a Klebelsberg Kuno Intézményfenntartó Központtal és a Nyíregyházi Főiskolával, valamint a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtárral. Mindemellett legfőbb célunk a könyv és az olvasás népszerűsítése, melyet felgyorsult világunkban fontosnak érzünk hangsúlyozni. A kezdeti tapasztalataink összességében osztatlan sikerre utalnak, a helyiek szeretik, óvják és rendeltetésszerűen használják az ingyenes könyvtárat.

Szeretnénk kezdeményezésünket tovább fejleszteni, mindazok akik nem találják a keresett könyvet, feljegyezhessék annak címét, és mi lehetőségeinkhez mérten igyekszünk beszerezni azt, természetesen cserélt könyv fejében.
Szívesen veszünk bármilyen felajánlást, melyet előre is köszönünk!

További információ kérhető a kozonsegkapcsolat@josamuzeum.hu e-mail címen!

Jó olvasást kívánunk!

 

Szikora Klaudia