A lengyel ulánusok

A lengyel hadviselés, azon belül az ulánusok előtt tiszteleg a Jósa András Múzeum új időszaki tárlata.

Megtekinthető: 2017. június 5-ig


A lengyel ulánus – akárcsak a magyar huszár – könnyűlovas katona volt, történetük a XVII. századba nyúlik vissza. Jellegzetes fegyverük, a szablya mellett, a közel 3 méter hosszú lándzsa, a dzsida, vagy pika.

A tárlatra a Minszk-Mazowiecziken lévő, a két világháború között ugyanott állomásozó 7. ulánus ezred emlékét őrző múzeum munkatársai hoznak válogatást gyűjteményükből. A vendégkiállításon a két világháború közötti egyenruhák, fegyverek, nyergek mellett az ulánusok életét, hétköznapjait bemutató bőséges festmény- és fotóanyag is látható.

Lengyel-magyar partnerség

A mostani kiállítás egy hosszabb távú lengyel-magyar együttműködésnek köszönhetően jött létre, aminek keretében például Minsk-Mazowiecken már bemutattak magyar kopjafákat, illetve II. Rákóczi Ferencről is rendeztek kiállítást. Leszek Celej, a Minsk-Mazowiecki Ulánus Múzeum igazgatója kiemelte, még két évvel ezelőtt kötöttek együttműködési megállapodást a Jósa András Múzeum igazgatójával. Ennek a megállapodásnak a keretében hozták most el a Minszk-Mazowiecziki múzeumban található gyűjteményből azt a válogatást, amely 7. lublini ulánus ezred történetét mutatja be.


TÖLTS, KÉSZ, TŰZ!
Ágyúdörgés és fegyverropogás zaja rázta meg a várost szombat délelőtt. Nem a lengyel-magyar háború tört ki, de háborúba illő jeleneteknek lehettek tanúi, akik ellátogattak a Benczúr térre a Jósa András Múzeumhoz. Ugyanis lengyel hagyományőrzők tartottak látványos bemutatót a 20. századi ulánus harcmodorból. A harci jelenet a múzeumban a 7. ulánus ezredet bemutató kiállítás megnyitójának a része volt.

Roman Ruśplo, a Minsk-Mazowiecki Ulánus Múzeum munkatársa elmondta, a bemutatott tárgyak között még az ezred megalakulása előtti időkből is vannak, tehát az 1918 és 1921 közötti időszakból. Valamint vannak olyanok is, amik az 1930-as évek második feléből, 1939-ből vannak.

Forrás: www.nyiregyhaza.hu